Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Disputa dintre Băsescu și Ponta pe tema Consiliului, în presa străină. Reuters: Decizia CC creează un nou conflict între cei doi

Disputa dintre Băsescu și Ponta pe tema Consiliului, în presa străină. Reuters: Decizia CC creează un nou conflict între cei doi

Conflictul dintre preşedintre român Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, iscat pe marginea reprezentării la Summitul de la Bruxelles, a fost tranşat de Curtea Constituţională, care a decis în favoarea şefului statului. Hotărârea Curţii a stârnit şi interesul presei internaţionale.

Portalul EU Business notează că hotărârea Curţii Constituţionale în favoarea preşedintelui l-a nemulţumit pe primul ministru Victor Ponta, care a insistat până acum că această prerogativă îi revine. EU Business citează afirmaţiile făcute de Victor Ponta, care pune la îndoială legitimitatea judecătorilor, pe motiv că aceştia au fost numiţi de preşedinte, şi întotdeauna CCR a răspuns pozitiv solicitărilor venite din partea liderului român.

În schimb, articolele publicate de Reuters  şi Chicago Tribune se axează pe legislaţia adoptată de Parlamentul României, care simplifică procedurile de suspendare a preşedintelui, lucru care deschide calea spre noi conflicte între cei doi oficiali. Articolele amintesc spre final de hotărârea Curţii Constituţionale, care a decis că România va fi reprezentată la Bruxelles de către şeful statului. Business Week citează replica premierului, care l-a acuzat pe Băsescu că s-ar afla în spatele acuzaţiilor de plagiat.

Agenţia bulgară de presă Focus observă că tensiunile dintre preşedinte şi premier continuă încă din luna mai, atunci când Ponta a preluat frâiele guvernului, iar decizia Curţii Constituţionale u pare să fi pus punct conflictului. Portalul Balkan Insight precizează că în Constituţia României nu există indicaţii exacte care să stabilească cine anume ar trebui să reprezinte România la Bruxelles. Declaraţia emisă de Parlament pe 12 iunie, prin care se recomanda participarea premierului a fost respinsă de şeful statului, se arată în articol.

Portalul de ştiri elveţian Swiss Info precizează că premierul a decis să se deplaseze la Bruxelles, în ciuda deciziei CCR, pe care o contestă.