Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Disputa dintre Biserica Ortodoxă Sârbă și cea Românească, dezbătută la o televiziune sârbă: Mărul discordiei, vlahii de la sud de Dunăre (VIDEO)

Disputa dintre Biserica Ortodoxă Sârbă și cea Românească, dezbătută la o televiziune sârbă: Mărul discordiei, vlahii de la sud de Dunăre (VIDEO)

Un articol de: - 06 Iul 2016, 15:41
Disputa dintre Biserica Ortodoxă Sârbă și cea Românească, dezbătută la o televiziune sârbă: Mărul discordiei, vlahii de la sud de Dunăre (VIDEO) Externe

Din cauza funcționării non-canonice a preoților români din estul Serbiei, Biserica Ortodoxă Sârbă se află într-o dispută cu biserica românească, care nu respectă principiul teritorial și pe cel de cult. Experții sunt de părere că motivul din spatele acestui conflict este minoritatea valahă, se arată într-un material divizat de televiziunea sârbă rts.rs.

Sătenii spun că preoții români sunt realiști și își fac treaba bine. Aceștia adaugă că nu au nimic împotriva lor, ci împotriva aspectului agresiv cu care se identifică populația românească.

De asemenea, se pare că ar fi existat presiuni pentru acceptarea limbii române ca limba maternă, confirmă  Consiliul Național al Vlahilor. Construirea de biserici este văzută ca un mod mai subtil de impunere a minorității valahe.

"Există și o metodă atractivă de atragere a membrilor comunităților noastre către biserica română, prin oferirea de ritualuri religioase, precum botezuri sau servicii funerare, cu onorarii minime sau fără comision", a declarat președintele Consiliului Național Vlah, Radisa Dragojvic.

Conflict în Biserica Ortodoxă Sârbă și cea Românească!

"Limba română este o parte a politicii unui plan național de transformare a grupurilor etnice în români", a declarat Dusan Janjic de la Forumul pentru Relații Interetnice.

Cu toate acestea, ambasadorul român în Serbia susține că sârbii și românii au relații bilaterale puternice și nu vede niciun motiv pentru a contesta bisericile.

"Credem cu tărie că toți cetățenii Serbiei ar trebui să aibă dreptul de a practica religia, deoarece este garantat de Constituție și de dreptul internațional", a explicat ambasadorul român, Daniel Banu.Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European

Un purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Episcopul Irineu, a subliniat că Biserica Ortodoxă Sârbă, la fel ca orice altă biserică din lume, este organizată pe un principiu teritorial, nu pe unul național.

După mai multe negocieri eșuate, Biserica Sârbă a anunțat ruperea relațiilor cu biserica românească. Experții sunt de părere că această problemă trebuie rezolvată la nivel de stat.

Citeşte mai multe despre:   Serbia,   romani,   biserici