Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Documente rare, asociate ”Listei lui Schindler”, au fost vândute la o licitație cu peste 122.000 dolari

Documente rare, asociate ”Listei lui Schindler”, au fost vândute la o licitație cu peste 122.000 dolari

Documente rare ce sunt asociate ”Listei lui Schindler”, industriaș german care a salvat mulți evrei din lagărele de concentrare anziste, au fost vândute cu peste 122.000 dolari în cadrul unei licitații organizate în New Hampshire, informează Reuters.

Printre documente s-a aflat și o scrisoare de o pagină, semnată de Oskar Schindler, datată 22 august 1944, ce a fost trimisă de la fabrica sa din Cracovia. Aici, industriașul angajase peste 1.000 de muncitori evrei.

Potrivit casei de licitații RR Auction of Amherst din New Hampshire, scrisoarea a fost scrisă în numele unuia dintre angajații săi, Adam Dziedzic, care "obţinuse un permis de descărcare şi de asamblare a unui utilaj necesar în război şi care fusese trimis la Sudetengau".

În vara anului 1944, Oskar Schindler a aflat că naziştii plănuiau să închidă toate fabricile care nu aveau legătură cu efortul de război al Germaniei. Prin mită şi legături personale, Oskar Schindler a obţinut permisiunea de a produce armament şi şi-a mutat fabrica - şi muncitorii săi - la Brunnlitz, în Sudetenland sau Sudetengau, aflat pe teritoriul actualei Republici Cehe.

Listele cu numele muncitorilor săi pe care Schindler le-a trimis naziștilor pentru aprobare au devenit mai apoi cunoscute sub numele ”Lista lui Schindler”.

Pentru acea scrisoare, un colecționar anonim a plătit 59.135 dolari. Pentru planurile de construcție a fabricii de muniție de la Cracovia, colecționarul a oferit suma de 63.426 dolari.