Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Reîncep tensiunile în Spania? Doi foști lideri separatiști catalani au intrat în greva foamei

Reîncep tensiunile în Spania? Doi foști lideri separatiști catalani au intrat în greva foamei

Un articol de: B1.ro - 01 Dec 2018, 19:06
Reîncep tensiunile în Spania? Doi foști lideri separatiști catalani au intrat în greva foamei sursă foto: elpais.com Externe

Jordi Sanchez și Jordi Turull, doi lider separatiști catalani aflați în închisoare la Barcelona până la verdictul din procesul privind rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei din octombrie 2017, au intrat în greva foamei, sâmbătă, potrivit anunțului făcut de avocatul lor, relatează Agerpres.

Dacă Jordi Sanchez este fostul președinte al unei influente asociații proindependență, Jordi Turull este fostul ministru al Guvernului regional catalan. Sursa citată scrie că cei doi au luat această decizie pentru a „sensibiliza” în legătură cu soarta lor, potrivit declarațiilor făcute de avocatul Jordi Pina într-o conferință de presă.

„Eu nu am recomandat această acțiune, este o decizie a clienților mei și au întregul meu sprijin”, a adăugat el, precizând că nu știe dacă ceilalţi cinci lideri separatişti catalani, de asemenea deţinuţi în închisoarea Lledoners (la aproximativ 70 km nord de Barcelona) vor intra şi ei în greva foamei.

Sanchez și Turull, prin vocea avocatului, au acuzat Curtea Constituțională din Regat că împiedică ajungerea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a recursului pe care l-au formulat împotriva detenției lor.

Este de așteptat ca procesul lor să fie demarat la Madrid, la începutul anului 2019. În total, 18 lideri separatiști vor fi judecați, dintre care nouă sunt deținuți, inclusiv cei șapte de la Lledoners, închiși între opt și 13 luni. La începutul lunii noiembrie, procuratura a cerut condamnări grele la închisoare.

Quim Torra, actualul președinte al regiunii catalane, și-a exprimat „solidaritatea” față de cei doi separatiști, denunțând o „încălcare completă a drepturilor cetățenești” și spunând că „legea penală este folosită în scopuri de răzbunare”.

De partea cealaltă, Guvernul central spaniol a reiterat faptul că separatiștii închiși vor beneficia de un proces echitabil și că drepturile lor vor fi respectate.

„Ne desfășurăm activitatea în conformitate cu legea, respectăm decizia lor personală (de a începe o grevă a foamei), dar trebuie să înțelegem, de asemenea că toți suntem egali în fața legii”, a declarat vicepremierul Carmen Calvo.

Tentativa de secesiune a început printr-un referendum pentru autodeterminare, desfășurat pe 1 octombrie 2017, care a fost interzis de Madrid, fiind marcat de violențele între manifestanți și poliție. Aceasta a culminat la 27 octombrie 2017, când deputații separatișit, majoritari în Parlamentul catalan, au proclamat republica independentă. Guvernul spaniol a reacționat imediat, prin destituirea Executivului catalan, precum și prin dizolvarea Legislativului regional și plasarea regiunii sub tutela Madridului.

Carles Puigdemont, fostul lider catalan, este personal central al tentativei de secesiune a Cataloniei și s-a autoexilat în Belgia. El nu se află printre oficialii trimiși în fața instanței, Spania nejudecând în absență.

Citeşte mai multe despre:   Catalonia,   jordi sanchez,   jordi turull