Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Donald Trump a acceptat începerea procesului de tranziție către Administrația Joe Biden

Donald Trump a acceptat începerea procesului de tranziție către Administrația Joe Biden

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 24 Noi 2020, 09:01
Donald Trump a acceptat începerea procesului de tranziție către Administrația Joe Biden Foto: hepta.ro/Abaca Press / Pool/ABACA Externe

Donald Trump, președintele în exercițiu al Statelor Unite ale Americii, a dat undă verde procesului de tranziţie spre Administrația Biden, la mai bine de două săptămâni de când televiziunile americane au anunțat victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. În această perioadă, Trump și echipa sa de campanie au acuzat de mai multe ori că au existat fraude la numărarea voturilor din mai multe state-cheie și au avut diverse demersuri în Justiție pentru a demonstra acest lucru, fără succes însă. Până la urmă, Biden a reușit să-și asigure victoria în mai multe state intens disputate, precum Pennsylvania, Arizona, Georgia și Michigan. Între timp, Biden a anunțat primele nume importante din echipa sa.

 

Donald Trump acceptă tranziția spre Administrația Biden

 

Preşedintele în exercițiu al SUA, republicanul Donald Trump, nu a recunoscut nici acum victoria adversarului său, democratul Joe Biden, în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. De altfel, el a și promis să continue „lupta dreaptă”, în timp ce demersurile sale în justiţie pentru a de monstra diverse fraude se înmulțesc, fără a avea un rezultat pozitiv.

„Cu toate acestea, în interesul superior al ţării noastre, recomand” ca agenţia guvernamentală responsabilă pentru transferul de putere să facă „ceea ce este necesar în ceea ce priveşte protocoalele şi am cerut echipei mele să facă acelaşi lucru”, a scris Donald Trump, pe Twitter.

Anterior, GSA (General Services Administration) a trimis o scrisoare semnată de șeful ei, Emily Murphy, prin care îl informa pe Joe Biden că e deschisă calea pentru tranziţie, iar echipa democratului a luat notă de o etapă care permite „un transfer de putere paşnic şi fără probleme”.

„Decizia de astăzi e un pas necesar pentru a începe să abordăm provocările cu care se confruntă naţiunea noastră, inclusiv controlul asupra pandemiei şi revenirea la normal a economiei”, a transmis echipa lui Joe Biden.

Totuși, Administrația Trump trebuie să recunoască oficial că Joe Biden este preşedintele-ales al SUA, pentru ca echipa de tranziţie a democratului să primească informaţii clasate top-secret şi să existe discuții între echipele mixte la nivel de ministere.

Donad Trump a avut această reacție după ce a fost anunțată oficial victoria lui Joe Biden și în statul Michigan, o lovitură majoră pentru el. Biden a înregistrat acolo un avans de peste 155.000 de voturi din cele 5,5 milioane exprimate.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

„Democraţia a învins! (...) Alegerile au fost corecte şi sigure şi rezultatul reflectă voinţa alegătorilor”, a scris apoi, pe Twitter, Jocelyn Benson, secretarul de stat din Michigan.

 

Primele nume importante din Administrația Biden

 

Între timp, Joe BIden a anunțat deja primele nume importante din viitoarea sa administrație: secretarul de stat și echipa pentru securitate națională, toți foști colegi de-ai lui în administrația Obama. 

Anthony Blinken va fi șeful diplomației, John Kerry va fi diplomatul pentru problemele de climă, iar Janet Yellen va deveni prima femeie secretar al Trezoreriei. Ea a fost și prima femeie preşedinte a Fed (banca centrală americană) între 2014 şi 2018.

Joe Biden urmează să fie instalat în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii pe 20 ianuarie 2021.