Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Donald Trump: Orice atac al Iranului va fi urmat de o ripostă de o mie de ori mai puternică

Donald Trump: Orice atac al Iranului va fi urmat de o ripostă de o mie de ori mai puternică

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 15 Sep 2020, 09:47
Donald Trump: Orice atac al Iranului va fi urmat de o ripostă de o mie de ori mai puternică Foto: Hepta - Zuma Press / Doug Mills - Pool Via Cnp Externe

Președintele american Donald Trump a promis o ripostă a Statelor Unite „de o mie de ori mai puternică” la orice atac al Iranului. Reacția sa vine după ce în presă au apărut informații conform căruia Teheranul ar intenționa să o asasineze pe Lana Marks, ambasadoarea SUA în Africa de Sud și o apropiată a lui Trump, ca răzbunare după uciderea generalului Qassem Soleimani.

 

Donald Trump, nou avertisment pentru Iran

 

Donald Trump a transmis, într-o postare pe Twitter, că Statele Unite vor reacționa extrem de dur la un eventual atac al Iranului.

„Orice atac din partea Iranului, indiferent sub ce formă, împotriva SUA va fi urmat de un atac contra Iranului, ce va fi de o mie de ori mai puternic!”, a scris Trump, pe Twitter.

Anul trecut, liderul de la Casa Albă a sugerat că un război între cele două țări va însemna sfârșitul Iranului: „Dacă Iranul doreşte să se lupte, acesta va fi sfârşitul oficial al Iranului. Niciodată să nu mai ameninţaţi Statele Unite”.

Donald Trump a mai susținut că Iranul reprezintă „cea mai mare amenințare la adresa statelor care vor pacea”.

„Recordul regimului iranian privind morții și distrugerea e prea bine cunoscut. Acest regim irosește bunăstarea și viitorul propiei națiuni într-o misiune fanatică de a obține arme nucleare”, a mai acuzat, anul trecut, președintele Statelor Unite.

 Și-a anulat nunta, după ce a aflat un lucru TERIBIL despre partenerul său. În toți cei șapte ani de relație i-a ASCUNS asta

Iranul vrea să ucidă un ambasador SUA, drept răzbune pentru moartea generalului Qassem Soleimani

 

Reacția președintelui american de acum vine în contextul în care rapoarte ale serviciilor americane de informații au arătat că Iranul plănuiește să o asasineze pe Lana Marks, ambasadoarea SUA în Africa de Sud și o apropiată a lui Trump, drept răzbunare pentru uciderea generalului Qassem Soleimani.

Oficialii americani ştiu încă din primăvară despre amenințarea la adresa ambasadoarei, notează publicația Politico, citând mai multe surse.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că ia informaţiile în serios. În schimb, Ministerul de Externe iranian a transmis că sunt „informații false” și „lipsite de fundament”. 

Lana Marks ar fi vizată pentru că are o relație apropiată cu Donald Trump, dar și pentru că ar fi o ţintă mai uşoară decât colegii ei din țările occidentale.

Generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul forței însărcinate cu operaţiunile în străinătate ale Gărzilor Revoluţionare, a fost ucis de o dronă americană în ianuarie, la Bagdad.

În timpul unui miting desfășurat după această operațiune, Trump l-a numit „fiu de cățea” pe Soleimani: „Mulți oameni au rămas fără mâini și picioare din cauza acestui fiu de cățea. Era regele bombelor de la marginea drumului”.

În 2018, Donald Trump a retras Statele Unite din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian, motivând că prevederile sale sunt insuficiente pentru a împiedica Teheranul să obțină o bombă atomică.

De atunci, americanii au impus Iranului sancțiuni fără precedent, dar această presiune nu a dus la negocierea unui nou acord, obiectivul asumat de liderul de la Casa Albă. Tensiunile dintre cee două state sunt tot mai mari.