Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Donald Trump, președintele SUA: China ar trebui să înfrunte consecințele dacă e responsabilă cu bună știință pentru pandemia de COVID-19 (VIDEO)

Donald Trump, președintele SUA: China ar trebui să înfrunte consecințele dacă e responsabilă cu bună știință pentru pandemia de COVID-19 (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 19 Apr 2020, 10:58
Donald Trump, președintele SUA: China ar trebui să înfrunte consecințele dacă e responsabilă cu bună știință pentru pandemia de COVID-19 (VIDEO) foto: Hepta.ro / Bestimage / WALTER / BESTIMAGE Externe

Donald Trump, președintele SUA, a avertizat China că ar trebui să înfrunte consecințele dacă ar fi „responsabilă cu bună știință” pentru pandemia de COVID-19. Liderul de la Casa Albă a făcut această afirmație sâmbătă, când și-a intensificat criticile cu privire la maniera în care administrația comunistă de la Beijing a gestionat debutul crizei provocate de coronavirus la nivel global, potrivit Reuters.
 

SUA avertizează China că ar trebui „să înfrunte consecințele dacă e responsabilă cu bună știință”

 

„Ar fi putut fi oprită în China, înainte să înceapă, dar nu a fost, iar acum întreaga lume suferă din această cauză”, a afirmat Donald Trump, în conferința de presă de la Casa Albă.

A fost cea mai recentă „săgeată” lansată de SUA, într-un război al cuvintelor purtat între primele două economii din lume, arătând noi semne de tensiune într-un moment în care experții susțin că este nevoie de un nivel de cooperare fără precedent pentru confruntarea cu criza coronavirus.

„Dacă a fost o greșeală, o greșeală e o greșeală. Dar dacă au fost responsabili cu bună știință, da, vreau să spun că ar trebui să existe consecințe”, a afirmat Trump, fără să ofere alte detalii cu privire la eventualele acțiuni pe care le vor lua SUA în acest sens.

Donald Trump și apropiații săi au acuzat Beijingul de lipsă de transparență, în condițiile în care primele îmbolnăviri provocate de SARS-CoV-2 erau raportate în Wuhan, oraș cu 11 milioane de locuitori din inima Chinei continentale. De altfel, săptămâna trecută, președintele american suspenda contribuția SUA la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – iar Washingtonul era cel mai mare donator al entității – tocmai pentru că s-ar fi aliniat discursului promovat de China.
 

Pandemia de COVID-19, un nou motiv de replici acide între SUA și China

 

Virusul a fost un nou motiv de contre între SUA și China, cu acuzații repetate lansate dintr-o parte și din cealaltă pe tema pandemiei de COVID-19. Dacă Donald Trump a denumit SARS-CoV-2 un „virus chinezesc”, invocând originile sale, mai mulți oficiali chinezi au încercat să inducă ideea potrivit căreia totul ar fi început de la armata americană.

Trump este, totuși, într-o situație destul de complicată, având în vedere că nu vrea să compromită acordul comercial încheiat cu China, pentru care au fost mobilizate eforturi ample la diverse niveluri, iar SUA au nevoie de echipamentele de protecție medicală chineze. Însuși Trump, care inițial îl lăudase pe Xi Jinping pentru răspunsul la criză, a explicat că până recent relațiile americano-chineze erau bune: „Dar dintr-o dată, auzi lucruri de genul acesta”, spune el.

Președintele SUA susține că administrația chineză este „rușinată” și că întrebarea care se pun acum este dacă fie ce s-a întâmplat cu coronavirusul „a fost o greșeală scăpată de sub control, fie a fost făcută deliberat?”.

„Este o mare diferență între cele două”, crede Trump.L-au prins conducând cu 124 km/h în localitate, în România. Şoferul i-a spus o singură frază judecătorului, care, apoi, l-a iertat complet

 

Citeşte mai multe despre:   Donald Trump,   SUA,   China