Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Dorin Chirtoacă, despre protestele antiguvernamentale din Chișinău: O situaţie inedită - guvern proeuropean şi o manifestaţie în Piaţa Marii Adunări Naţionale proeuropeană

Dorin Chirtoacă, despre protestele antiguvernamentale din Chișinău: O situaţie inedită - guvern proeuropean şi o manifestaţie în Piaţa Marii Adunări Naţionale proeuropeană

Un articol de: - 15 Sep 2015, 13:17
Dorin Chirtoacă, despre protestele antiguvernamentale din Chișinău: O situaţie inedită - guvern proeuropean şi o manifestaţie în Piaţa Marii Adunări Naţionale proeuropeană Foto: romaniabreakingnews.ro Externe

Protestele care au loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chișinău de peste o săptămână sunt un fenomen ”inedit”, în opinia primarului general al Capitalei molovene, Dorin Chirtoacă, care subliniază că acestea sunt îndreptate împotriva unei guvernări proeuropene.

”În Ucraina a fost Maidan. Şi în Moldova se vorbeşte despre acelaşi lucru. Noi avem o situaţie inedită: guvern proeuropean şi o manifestaţie în Piaţa Marii Adunări Naţionale proeuropeană. Mai există şi forţe care vor să ne ducă spre Asia. Să nu nimerim cumva în situaţia când doi se bat, iar al treilea câştigă. Nu-mi amintesc ca în ţările baltice, Polonia, Cehia, fie şi România, integrarea europeană să fi fost accelerată cu asemenea manifestaţii, cu Maidan în centrul oraşului. Lucrurile au loc pe cale evolutivă'', a declarat Dorin Chirtoacă, citat de moldova.org.

Primarul general al Chișinăului este de părere că organizarea de alegeri anticipate ar fi o pierdere pentru platforma civică ”Demnitate şi Adevăr”, cea care organizează protestele din capitala Republicii Moldova.

''Lucrurile care se spun în Piaţă s-au spus şi înainte de alegerile parlamentare, ani de zile. În cazul în care am admite că vor avea loc alegeri anticipate, cei care au anunţat că înfiinţează un partid politic, vor lua ei 50 la sută din voturi, vor putea guverna Republica Moldova? Sau, dimpotrivă, vom avea o revanşă a stângii care să ne ducă în Uniunea Euroasiatică. Şi atunci nici ordine, nici lege şi nici integrare europeană'', susție Chirtoacă.

Pe de altă parte, edilul consideră că este nevoie de o presiune din partea societății, pentru că ”actuala guvernare are multe restanţe la capitolul reforme”.

Duminică a avut loc în piața din centrul Chișinăului o nouă acțiune de protest împotriva guvernului. Manifestanții cer demisia celor de la conducerea statului pe care îi acuză de degradarea condiţiilor de viaţă ca urmare a dispariţiei unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, caz numit în mass-media locală drept ”furtul secolului”.

În cadrul protestului de duminică a fost adoptată şi o rezoluţie, în care se face apel la declanşarea unei greve generale.

Citeşte mai multe despre:   proteste