Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Draft-ul raportului MCV naște reacții adverse în Europa. Deutsche Welle: S-ar putea crea o nouă Uniune, fără România în ea

Draft-ul raportului MCV naște reacții adverse în Europa. Deutsche Welle: S-ar putea crea o nouă Uniune, fără România în ea

România este în atenția presei internaţionale după publicarea variantei preliminare a raportului MCV pe justiție. Sunt scoase în evidență acțiunile neconstituționale ale Guvernul condus de Victor Ponta, respectiv ameninţarea judecătorilor sau intervenția în sistemul de justiție. Deutsche Welle precizează că statele cheie ale Europei ar putea să ia în considerarea crearea unei noi comunităţi, din care ţările problemă, incluzând aici România, să nu mai facă parte.

Jurnaliştii cotidianului britanic The Guardian informează că au intrat în posesia schiţei de raport pe justiţie întocmită de Comisia Europeană. Într-un articol intitulat "Premierul român a încălcat sistematic Constituţia", jurnaliştii scot în evidenţă că executivul lui Victor Ponta este dur criticat de Bruxelles.

Raportul arată că România nu a respectat standardele europene, a ignorat prevederile constituţionale, a ameninţat judecători, a înlocuit persoanele care ocupau funcţii cheie şi a luat măsuri anti-democratice pentru a se asigura că preşedintele Traian Băsescu va fi suspendat, notează britanicii. În plus, înalţii oficiali nu părăsesc funcţiile atunci când sunt acuzaţi ori judecaţi pentru fapte de corupţie ori conflict de interese. România este în continuare monitorizată pentru că regimul este considerat de europeni drept corupt iar respectarea statului de drept este cel puţin dubioasă, concluzionează The Guardian.

Deutsche Welle precizează că România constituie un motiv de îngrijorare pentru Uniunea Europeană, care ar putea să ia în considerare o măsură drastică pentru ca ţările considerate problematice să nu mai facă parte din această Comunitate.

jJrnaliştii germani amintesc că raportul Comisiei Europene laudă condamnarea fostului premier Adrian Năstase, lucru considerat un semnal pozitiv în ceea ce priveşte activitatea instanţelor româneşti.

El Pais citează afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Comsiei Europene, care a spus că România va rămâne sub microscopul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, pentru ca oficialii europeni să se asigure că Bucureştiul îşi respectă angajamentele. Jurnaliştii menţionează că umilitoarea tutelă a Bruxelles-ulului, de care dorea România să scape, nu se va încheia prea curând.

Presa străină după publicarea raportului preliminar pe Justiție
Embed:


Citeşte mai multe despre:   raportul MCV,   The Guardian,   Victor Ponta,   Traian Basescu