Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe După gafa Vioricăi Dăncilă din martie cu ambasada din Israel, România face acum eforturi pentru a repara relaţiile cu Iordania

După gafa Vioricăi Dăncilă din martie cu ambasada din Israel, România face acum eforturi pentru a repara relaţiile cu Iordania

Un articol de: Ionescu Tudor - 13 Iun 2019, 21:01
După gafa Vioricăi Dăncilă din martie cu ambasada din Israel, România face acum eforturi pentru a repara relaţiile cu Iordania Regele Abdullah al II-lea (sursă: hepta.ro) Externe

România şi-a reconfirmat poziția sa tradiţionala cu privire la conflictul israeliano-palestinian, indicând faptul că el trebuie rezolvat în conformitate cu rezoluțiile relevante ale Adunării Generale și Consiliului de Securitate ONU, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), de joi.

Reconfimarea acestei mai vechi poziţii a României a fost făcută de către Maria Magdalena Grigore, secretarul de stat pentru relații interinstituționale, politici de dezvoltare și umanitare, într-o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Iordaniei, Ayman Safadi. 

Întrevederea a avut loc joi, la Amman. 

De precizat faptul că relaţiile cu Iordania au fost construite gradual, începând cu anul 1965. Iordania fiind un important aliat al Statelor Unite din Orientul Mijlociu şi având o poziţie geostrategica importanta în Orientul Mijlociu. 

"Abordând teme regionale, ministrul Safadi a reiterat poziția partii iordaniene în raport cu Procesul de Pace din Orientul Mijlociu (PPOM), de sprijin pentru cauza palestiniană. În acest context, oficialul român a evidențiat poziția tradiţională a României față de PPOM, de susținere consecventă a necesității rezolvării juste și de durată a conflictului israeliano-palestinian, în conformitate cu rezoluțiile relevante ale Adunării Generale și Consiliului de Securitate ONU, prin implementarea soluției celor două state, care să coexiste alături în pace și securitate", se arată în comunicatul MAE.

La sfârşitul lunii martie, Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, și-a anulat o vizită în România și a anunţat blocarea mai multor înțelegeri și memorandumuri bilaterale. Decizia de-atunci a Regelui Iordaniei fiind o consecinţă directă a anunţului Vioricăi Dăncilă cu privire la mutarea ambasada României de la Tel Aviv, la Ierusalim - o decizie pe care doar Preşedintele României o poate lua, la recomandarea organelor competente.

"În cadrul întrevederii au fost evocate bunele relații tradiţionale politico-diplomatice dintre  România și Regatul Hașemit al Iordaniei, ambele părți reiterând dorința de continuare și dezvoltare a cooperării bilaterale", se adaugă în comunicat.

Despre ce alte domenii s-a discutat în cadrul discuţiilor româno-iordaniene

  • domeniul comerțului;
  • domeniulinvestițiilor reciproce;
  • domeniul actualizării cadrului juridic bilateral;
  • cooperarea în domeniul educației;
  • intensificarea cooperării în domeniile tehnologiilor informaționale și a asistenței internaționale pentru dezvoltare.

"Vizita de lucru în Iordania a demnitarului român va cuprinde o serie de întrevederi pe linie guvernamentală cu miniștrii de resort ai învățământului superior, transporturilor, planificării și cooperării internaționale, precum și primirea oficialului român la Curtea Regală Hașemită", a concluzionat comunicatul.Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt