Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Economia elvețiană se va contracta în primul trimestru, înainte de a se redresa în 2021

Economia elvețiană se va contracta în primul trimestru, înainte de a se redresa în 2021

Un articol de: Irina Mina - 26 Feb 2021, 18:16
Economia elvețiană se va contracta în primul trimestru, înainte de a se redresa în 2021 Externe

Economia elvețiană s-a contractat cu 2,9% în 2020, a declarat vineri guvernul, cea mai gravă recesiune din ultimii 40 de ani, pe măsură ce pandemia COVID-19 a bătut sectorul serviciilor și a îngrijorat consumatorii, reducându-și cheltuielile.

Contracția a fost mai puțin severă decât scăderea de 3,3% prognozată de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) în decembrie, dar a fost în continuare cea mai gravă recesiune din 1975, când economia țării a fost afectată de șocurile prețurilor petrolului, scrie Reuters.

Cu toate acestea, un blocaj elvețian relativ ușor și forța continuă a sectorului său farmaceutic au ajutat Elveția să se descurce mai bine decât vecinii Germania și Franța, ale căror economii s-au micșorat cu 5% și respectiv cu 8,3% în timpul crizei.

Guvernul a mobilizat un pachet masiv de ajutor pentru a ajuta economia, cheltuind aproape 15 miliarde de franci elvețieni (16,58 miliarde de dolari) anul trecut pe scheme precum sprijin pentru muncă scurtă și pierderea câștigurilor. A aprobat încă 21 de miliarde pentru 2021.

Cheltuielile au împins guvernul elvețian la cel mai mare deficit bugetar existent vreodată, deși a reușit să prevină o creștere semnificativă a șomajului.

În cel de-al patrulea trimestru, creșterea PIB-ului a încetinit la 0,3% de la 7,6% în ultimele trei luni, a spus SECO, pe măsură ce restricțiile au repornit pentru a combate o creștere a cazurilor de coronavirus spre sfârșitul anului.

Dar al doilea val de coronavirus a avut un impact mult mai mic asupra economiei decât primul val de la începutul anului, a spus SECO.

Guvernul a început acum o relaxare prudentă a restricțiilor.

Companiile elvețiene de inginerie mecanică și electrică au solicitat săptămâna aceasta extinderea schemei de compensare a muncii pe termen scurt din țară la 24 de luni după ce vânzările din sector au scăzut cu 9,8% anul trecut.Lovitură grea pentru Diana Șoșoacă! Ar putea fi închis

SECO, care a declarat anterior că se așteaptă ca economia să crească cu 3% în 2021 și 3,1% în 2022, urmează să prezinte prognoza actualizată pe 11 martie.

Citeşte mai multe despre:   Elvetia,   economie