Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Econtext: Contribuţiile sociale plătite de către angajaţii din România, printre cele mai ridicate din UE

Econtext: Contribuţiile sociale plătite de către angajaţii din România, printre cele mai ridicate din UE

Contribuţiile plătite de către angajaţii din România sunt printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. Conform unei analize Econtext, România se plasează pe locul al şaptelea într-un clasament al nivelului contribuţiilor sociale achitate de angajaţii din spaţiul european.

Topul este deschis de Belgia, Franţa şi Germania, acolo unde valoarea CAS-ului depăşeşte pragul de 45 de procente. La polul opus se află ţări ca Irlanda, Malta şi Cipru.

Cele mai mari taxe pe muncă din Uniunea Europeană sunt achitate de către belgieni, francezi și germani.

1. BELGIA      49,7%
2. FRANȚA      46,5%
3. GERMANIA      45,6%
4. UNGARIA      45,2%
5. ITALIA      44,5%
6. AUSTRIA      43,7%
7. ROMÂNIA      43,7%
8. LETONIA      43,2%
9. SUEDIA      40,7%
10. CEHIA      39,%

În Belgia, țara care deschide clasamentul, statul reține aproape jumătate din salariul brut încasat de angajat. Din procentajul reținut, se achită contribuțiile pentru sănătate, șomaj și pensie. Situația nu este diferită nici în Franța ori Germania, acolo unde nivelului contribuțiilor sociale depășește pragul de 45 de procente.

Pe primele poziții se află țările cu cele mai importante economii din Uniunea Europeană, țări în care nivelul salarial permite o astfel de taxare a veniturilor încasate de angajați. Salariul mediu din aceste zone îl depășește cu mult pe cel încasat de angajații din estul Europei.

Chiar dacă în România salariul mediu este cu mult mai scăzut, nivelul taxelor colectate de către stat nu este foarte diferit față de țările de pe primele poziții. Mai exact, România se plasează pe locul 7 în rândul țărilor europene, alături de țări ca Austria, Suedia ori Cehia, ale căror economii sunt mult mai puternice.

Într-o situație asemănătoare se află și Ungaria, țară ce ocupă a patra poziție în clasamentul european, acolo unde nivelul CAS-ului este de 45,2 procente din salariu.

La polul opus se află o altă țară vecină României. În Bulgaria, plasată printre țările cu cel mai scăzut nivel al contribuțiilor sociale, statul colectează numai 32,4 procente din venitul brut al unui angajat.

Cele mai scăzute contribuții sociale

23. LUXEMBURG      29,2%
24. MAREA BRITANIE      28,5%
25. IRLANDA      21,3%
26. MALTA      18,3%
27. CIPRU 11,9%

Printre țările în care taxele reținute din salariu sunt cele mai scăzute din Europa se numără Luxemburg, Marea Britanie și Irlanda, unde procentajul se situează între 21 și 29 de procente. Clasamentul este încheiat de Malta și Cipru.


Citeşte mai multe despre:   angajati,   Uniunea Europeana,   UE,   CAS