Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ecuador cere plecarea ambasadorului SUA, după dezvăluirile WikiLeaks

Ecuador cere plecarea ambasadorului SUA, după dezvăluirile WikiLeaks

Ecuadorul a cerut, marţi, plecarea ambasadoarei Statelor Unite ale Americii, Heather Hodges, după ce WikiLeaks a difuzat o telegramă în care reiese faptul că preşedintele Rafael Correa a numit în funcţie un comandant de poliţie cu toate că ştia că este corupt, notează Reuters.

"Guvernul Ecuadorului a hotărât să o considere pe această femeie persona non grata (...) I-am cerut să părăsească ţara cât mai repede posibil", a declarat ministrul Afacerilor Exeterne, Ricardo Patino.

Ambasada ecuadoriană din Washington a dorit să precizeze că măsurile luate se referă la Heather Hodges şi nu la guvernul american.

"Este păcat că documentele publicate de WikiLeaks au făcut imposibilă colaborarea cu actuala ambasadoare din Quito, dar sperăm că vom colabora în curând cu un alt ambasador", anunţă ambasada Ecuadorului într-o conferinţă de presă.

Washingtonul "regretă profund" hotărârea luată de Quito şi urmează să "examineze opţiunile" posibile. Consideră că acestă măsură de expulzare a fost considerată "nejustificată" de către Departamentul de Stat, întrucât susţine că Heather Hodges este unul dintre "cei mai experimentaţi şi talentaţi diplomaţi".

Ambasadoarea Hodges a refuzat să dea declaraţii şi a spus că acest document a fost furat.

Scandalul intervine la scurt timp după demisia ambasadorului Statelor Unite în Mexic, Carlos Pascual, de asemenea, tot din cauza unor telegrame dezvăluite de WikiLeaks.

Aceste telegrame dezvăluiau faptul că ambasadorul american se îndoia de afirmaţiile preşedintelului mexican Calderon, potrivit cărora guvernul mexican câştiga teren în lupta contra cartelurilor de droguri.

Citeşte mai multe despre:   Wikileaks,   Ecuador,   ambasadorul statelor unite