Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Efectele negative ale statinelor, substanţa activă din medicamentele anti-colesterol, mușamalizate de marile grupuri farmaceutice

Efectele negative ale statinelor, substanţa activă din medicamentele anti-colesterol, mușamalizate de marile grupuri farmaceutice

Un articol de: - 28 Aug 2015, 11:59
Efectele negative ale statinelor, substanţa activă din medicamentele anti-colesterol, mușamalizate de marile grupuri farmaceutice Foto: bbc.com Externe

JAMA Internal Medicine a publicat un studiu care a fost realizat pe aproape un milion de persoane. Acesta a arătat efectele negative ale statinelor, substanța activă din medicamentele anti-colesterol, în special efecte precum pierderea memoriei. Totuși, la presiunea marilor grupuri farmaceutice, rezultatele studiului au fost prezentate în mod diiferit în presa occidentală, informează The Wire.

Cei aproape jumătate de milion de participanți care luat statine au fost comparați cu o populație echivalentă care nu lua acest medicament.  Cercetătorii au mai monitorizat încă 26 000 de persoane care luau medicamente ce contribuie la o scădere a concentraţiei de lipide din organism, dar care nu făceau parte din clasa statinelor.

Cercetătorii au observat o asociere puternică între expunerea la statine și pierderile acute de memorie, diagnosticate în primele 30 de zile de la consumul medicamentelor.  Cazurile de pierderi de memorie au fost de 4,4 ori mai multe față de cei din grupul care nu luau statine. Altfel spus, studiul a relevat că expunerea la statine duce la o creștere cu 440% a pierderii de memorie.

În rândul celorlalte 26 000 de persoane s-a constat o creştere a cazurilor de pierdere de memorie de 3,6 ori față de cei care nu luau medicamente de scădere a concentraţiei de lipide. Ambele timpuri de medicamente, statinele și medicamentul non-statinic, au dus la pierderi acute de memorie în grade comparabile.

Persoanele care au luat parte la studiu nu erau diagonosticate cu demenţă, Alzheimer, tumori cerebrale şi infecţii cerebrale, iar procentele prezentate au fost obținute după ce autorii studiului au eliminat alți factori precum diabetul, hipertensiunea, accidentul vascular cerebral, hipercolesterolemie și consumul abuziv de alcool.

Totuși, New York Times a publicat pe 11 iunie 2015 un articol cu titlul "Statins May Not Affect Memory, Study Suggests" (Statinele ar putea să nu efecteze memoria, sugerează un studiu"). Articolul e încheie cu un citat din principalul autor al studiului, care ar fi spus: "Însă chestiunea memoriei deficitare este o non-problemă".

La rândul ei, revista TIME a publicat un articol cu titlul "Memory Loss Not Caused By Cholesterol Drugs After All" ("În definitiv, piederile de memorie nu sunt cauzate de medicamentele împotriva colesterolului").

"Mass-media occidentală refuză pur şi simplu să divulge adevărul că statinele pot să afecteze memoria pe scară largă. Titlurile din presa occidentală induc în eroare cu multă neruşinare, iar concluziile formulate de corespondenţii lor sunt neadevăruri isteţ formulate. Acum se încearcă acreditarea ideii că statinele sunt mai sigure decât o gură de aer proaspăt şi pur, când, de fapt, nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Statinele pot să provoace în mod sigur dureri musculare, cataractă, tulburări de memorie, tulburări de percepţie, dar şi diabet, în ciuda dezminţirilor repetate şi stridente ale industriei farmaceutice. Atorvastatin a fost medicamentul din clasa statinelor cel mai bine vândut timp de mulţi ani, aducând miliarde de dolari producătorilor săi. Pfizer a câştigat aproape 10 miliarde de dolari, an după an, doar din comercializarea medicamentului Lipitor", arată The Wire.

Citeşte mai multe despre:   studiu,   medicamente,   presa