Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Efectul carantinei asupra personalității noastre, într-un material BBC. Restricțiile au întrerupt abrupt rutina cotidiană și viața cu care eram obișnuiți

Efectul carantinei asupra personalității noastre, într-un material BBC. Restricțiile au întrerupt abrupt rutina cotidiană și viața cu care eram obișnuiți

Un articol de: Ramona Zaharia - 29 Iul 2020, 14:33
Efectul carantinei asupra personalității noastre, într-un material BBC. Restricțiile au întrerupt abrupt rutina cotidiană și viața cu care eram obișnuiți foto: Pixabay Externe

Personalitățile noastre sunt influențate de propriile noastre experiențe și interacțiuni sociale, deci în ce măsură ne-au influențat lunile petrecute în izolare, departe de prieteni, familie și colegi, se întreabă BBC, într-un editorial despre efectele caratinei asupra comportamentului uman.
 

Efectul carantinei asupra personalității noastre, într-un material BBC


 

Nu a fost o singură carantină, scrie BBC, pentru că toți am avut parte de propria noastră experiență. Anumite persoane s-au văzut forțate să petreacă luni întregi de singurătate neîntreruptă, în timp ce poate alții au fost blocați alături de parteneri de viață de care se îndepărtaseră înainte de pandemie. Pe de altă parte, există și cei care au trăit totul ca pe o experiență pozitivă – pentru ei, carantina a fost o oportunitate binevenită pentru a lua lucrurile mai încet, a merge la plimbare, a se relaxa alături de soțul sau, după caz, soția iubitoare, dar și pentru a petrece timp neprețuit alături de copii.

Indiferent de felul în care am trecut peste carantină, ultimele luni s-au remarcat printr-un aspect aproape universal – au întrerupt abrupt rutinele noastre cotidiene și maniera de desfășurare a vieții cu care eram obișnuiți.

În aceste condiții, se poate spune că această perioadă bizară din viața noastră a lăsat urme în noi, nu dintr-o perspectivă superficială, ci unele chiar profunde? În timp ce încercam să depășim această situație, personalitățile noastre au fost influențate în vreun fel? Și dacă s-a întamplat așa, cum vor coopera noii „noi” atunci când vom reîncepe să ne amestecăm și să călătorim din nou?
 

Restricțiile au întrerupt abrupt rutina cotidiană și viața cu care eram obișnuiți


 

În mai toată istoria psihologiei, personalitatea – setul de trăsături de durată, care se referă la comportamentul, emoțiile și gândurile ce formează identitatea unică a fiecărei persoane – a fost considerată ca de neclintit, cel puțin după începerea vieții de adult. Cu toate acestea, în ultimii ani au apărut tot mai multe voci care contrazic această teorie și susțin că deși personalitățile umane sunt relativ stabile, nu sunt fixate pe deplin. În schimb, ele continuă să evolueze pe măsură ce înaintăm prin viață și iau forma unei replici la evenimentele majore pe care le traversăm.

Cu alte cuvinte, dintr-o anumită perspectivă teoretică, există toate șansele ca măcar unii dintre noi să fi ieșit schimbați din carantină - deși poate că este devreme să vorbim despre depășirea crizei, în condițiile în care, la nivel european, trendul de relaxare pare să fi lăsat loc, în ultima perioadă, unor noi valuri de restricții.

„Este probabil ca aceste vremuri fără precedent să fi influențat trăsăturile de personalitate ale oamenilor până la un anumit punct, în condițiile în care lumea a fost forțată să părăsească zona de confort și rutina cotidiană”, susține Mirjam Stieger de la Lifespan Development Psychology Laboratory, din cadrul Universității Brandeis, Massachusetts, SUA, unde lucrează la o aplicație care să ajute persoanele să își schimbe personalitate în mod deliberat.

Multele luni în care rutina noastră a suferit schimbări ar putea să fi condus la schimbări în comportamentul nostru, pe care o să le purtăm cu noi chiar și după ce pandemia de coronavirus se va fi sfârșit de mult. Ar „putea duce la noi norme, care peste timp ar putea influența și personalitățile noastre”, a spus Wiebke Bleidorn de la Laboratorul pentru schimbarea personalității din cadrul Universității din California, Davis.

Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...