Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe „Eliberați-le pe fetele de la Pussy Riot,” scris cu sânge deasupra cadavrelor a două femei înjunghiate

„Eliberați-le pe fetele de la Pussy Riot,” scris cu sânge deasupra cadavrelor a două femei înjunghiate

Poliția rusă a declarat miercuri că a găsit un mesaj de sprijin pentru cele trei membre ale trupei Pussy Riot scris cu sânge deasupra trupurilor neînsuflețite ale unei femei în vârstă și fiicei acesteia. Avocatul trupei punk feministe a numit imediat mesajul o provocare menită să îi discrediteze pe cei care se opun sentinței de doi ani de închisoare la care au fost condamnate trei dintre membrele trupei.

Scandalul din jurul fetelor de la Pussy Riot este unul dintre cele mai mari din ultimii ani legat de libertatea de exprimare. Cele trei dintre membre au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru huliganism, după ce au interpretat o „rugăciune punk” anti-Putin în cea mai mare catedrală din Moscova. Celelalte două au fugit din țară de teamă să nu fie și ele încarcerate.

Poliția a afirmat că a găsit cuvintele „Eliberați-le pe fetele de la Pussy Riot” scrise cu sânge pe un perete, lângă trupurile unei femei de 78 de ani și al fiicei sale de 38 de ani, în orașul Kazan, de pe râul Volga, relatează AFP.

O declarație din partea investigatorilor a afirmat că victimele provin dintr-o fasmilie înstărită, dar nu s-au aflat motive clare pentru crimă. Se crede că femiele au fost ucise duminică sau luni – la doar o săptămână după ce un tribunal moscovit le-a condamnat pe membrele trupei de „huliganism motivat de ură religioasă” pentru protestul lor din cea mai importantă catedrală din Rusia.

Sentința a fost privita de vest ca un alt exemplu de cum libertatea de exprimare a avut de suferit de când a ajuns prima dată la putere președintele Putin, acum 12 ani.

„Rugăciunea punk” a fost recitată în Catedrala Hristos Salvatorul din Moscova cu doar câteva săptămâni înainte de alegerea lui Putin, pe 4 martie, pentru un al treilea mandat istoric.

Unul dintre avocații trupei a numit incidentul o încercare din partea unor criminali de a îi pune într-o lumină proastă pe cei care la sprijină pe fetele de la Pussy Riot și pe mișcarea anti-Putin pe scară mai largă.

„Pussy Riot a îndemnat întotdeauna la proteste pașnice. Acest incident este fie o provocare uriașă sau reprezintă acțiunile unui om nebun,” a spus avocatul, Nikolai Polozov, pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt principal al Bisreicii Ortodoxe Ruse, între timp, a atacat Vestul pentru sprijinul acordat trupei.

„Orice persoană normală ar condamna ce au făcut ele,” a spus Vsevolod Chaplin. Puteri străine „încearcă să schimbe alegerea istorică a poporului nostru, încercând să ne forțeze să stăm în genunchi și cerându-ne să urmăm ideologiile care de fapt distrug și în curând vor distruge complet Vestul,” a adăugat el.

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   Vladimir Putin,   crima,   cadavru,   Moscova