Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Elveţia: Referendum pentru TAXA RADIO-TV. Ce au decis cetăţenii din ţara cantoanelor

Elveţia: Referendum pentru TAXA RADIO-TV. Ce au decis cetăţenii din ţara cantoanelor

Un articol de: - 05 Mar 2018, 16:09
Externe

Elvețienii au fost chemați duminică la vot la un referendum ce viza eliminarea taxei radio-tv care finanţează mass media publice. 
Votul ar fi putut duce la dispariţia singurului post radio TV cu acoperire naţională, SSR, ce îşi difuzează emisiunile în cele patru limbi oficiale.

Prezenţa la vot a fost de 54%, iar aproximativ 72% din cetăţenii prezenţi la referendum au votat împotriva propunerii, potrivit Agerpres.
Susţinătorii acestei iniţiative doreau să elimine taxa radio-tv (denumită 'Billag' în Elveţia) care, anul trecut, a strâns 1,37 miliarde de franci (1,38 miliarde de dolari), fiind un sprijin financiar vital pentru mass media publice, atât la nivel federal, cât şi pentru cele regionale şi locale.

În prezent, taxa radio-tv din Elveţia se ridică la 451 de franci (392 de euro) pe an şi este una dintre cele mai mari din Europa. 

Guvernul s-a opus propunerii, apreciind că ameninţă diversitatea media şi va afecta dezbaterea politică, într-o ţară cu 8,4 milioane de locuitori care vorbesc patru limbi (germană, franceză, italiană şi retoromană).

Votul de duminică era urmărit cu atenţie de către autorităţile de la Berna, deoarece postul naţional de radio-televiziune, SSR, care operează în cele patru limbi oficiale din Elveţia depinde de această taxă radio tv care îi asigură 75% din buget. La SSR lucrează aproximativ 6.000 de persoane.
Pe lângă SSR, de taxa radio-tv beneficiază şi alte 21 de posturi regionale de radio şi 13 posturi regionale de televiziune. În total, 13.500 de locuri de muncă directe şi indirecte erau ameninţate.

Tot duminică, 84,1% din elveţieni s-au pronunţat prin vot asupra dreptului guvernului federal de a percepe taxe pentru încă 15 ani.
 

Citeşte mai multe despre:   Elvetia_1,   referendum