Elveția și Liechtenstein impun restricții pentru români: Carantină la domiciliu pentru 10 zile!

Elveția și Liechtenstein impun restricții pentru români: Carantină la domiciliu pentru 10 zile!
Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C

Noi restricții pentru români. Liechtenstein și Elveția anunțăcă, având în vedere evoluția epidemiologică din România,începând cu data de 8 august 2020, ora 00:00, toate persoanele, care în ultimele 14 zile s-au aflat pe teritoriul României, trebuie să intre în carantină la domiciliu pentru 10 zile. În țara noastră au fost confirmate pozitiv, de la începutul epidemiei de coronavirus, peste 50.000 de persoane.

Românii care vor să meargă în Liechtenstein sau Elveția, intră obligatoriu în carantină

Conform deciziei Oficiului Federal de Sănătate, această măsură se aplică tuturor persoanelor care, în ultimele 14 zile s-au aflat pe teritoriul unui stat cu grad ridicat de risc epidemiologic. Măsurile se aplică și pe teritoriul Principatului Liechtenstein.

Un rezultat negativ de identificare moleculară a COVID-19 nu determină scurtarea perioadei de carantină sau scutirea de aceasta. Nerespectarea dispozițiilor privind carantina este sancționată cu amendă contravențională de până la 10.000 CHF.

„Conform informațiilor comunicate public de către autoritățile elvețiene, România a fost inclusă pe lista statelor cu grad ridicat de risc epidemiologic privind infectarea cu COVID-19. Astfel, toate persoanele care intră pe teritoriul elvețian și care s-au aflat în ultimele 14 zile pe teritoriulRomâniei trebuie să intre încarantină (autoizolare)la domiciliu sau la o altă locație adecvată pentru o perioadă de 10 zile, imediat după sosirea pe teritoriul elvețian. Persoanele care intră încarantină (autoizolare) au obligația de a contacta autoritățile sanitare cantonale în decurs de două zile de la intrarea pe teritoriul acestui stat și de a urma indicațiile acestora. Potrivit reglementărilor în vigoare, perioada de carantină (autoizolare) nu poate fi întreruptă ca urmare a unei testări moleculare negative pentru infecția cu COVID-19. Nerespectarea măsurilor menționate se sancționează cu amendă contravențională de până la 10.000 CHF”, transmite MAE într-un comunicat de presă.

Următoarele categorii de persoane sunt exceptate de la măsura de carantină

Sunt exceptate de la măsura carantinei (autoizolării), cu condiția să nu prezinte simptome specifice COVID-19, următoarele categorii de persoane:

-persoanele care asigură în mod profesional și organizat (pe cale rutieră, feroviară, aeriană sau navigabilă) transportul de bunuri și persoane și care, din acest considerent, s-au aflat în ultimele 14 zile pe teritoriul unui stat cu grad ridicat de risc epidemiologic;

-persoanele care provin din România și care tranzitează direct teritoriul elvețian spre destinații din alte state. În aceste cazuri, autoritățile elvețiene pot solicita prezentarea unor documente justificative care să dovedească necesitatea tranzitării teritoriului elvețian (ex.: domiciliu / rezidență / drept de ședere / contract de muncă / orice altă dovadă a necesității intrării pe teritoriul elvețian, precum adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc.);

-persoanele care s-au aflat în tranzit direct (pentru mai puțin de 24 de ore) pe teritoriul României sau pe cel al unui stat cu grad ridicat de risc epidemiologic;

-angajații care sunt direct implicați în asigurarea bunei funcționări a sistemului medical și/sau de ordine și securitate publică elvețian;

-persoanele care călătoresc în Confederația Elvețiană în scop profesional sau medical, zilnic sau pentru o perioadă de cel mult cinci zile, iar respectiva deplasare este absolut necesară și nu suferă amânare.

Urmăriți B1TV.ro și pe