Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Embargoul impus de Putin rescrie meniurile restaurantelor de lux moscovite. Cum au ajuns rușii să mănânce trufe din Crimeea, crustacee din Siberia şi brânză de Volga

Embargoul impus de Putin rescrie meniurile restaurantelor de lux moscovite. Cum au ajuns rușii să mănânce trufe din Crimeea, crustacee din Siberia şi brânză de Volga

Un articol de: - 14 Iul 2016, 16:36
Foto:time.com Externe

Embargoul impus de Vladimir Putin pe produsele preferate de import ale rușilor i-au obligat pe chefi să se reinventeze, notează The Wall Street Journal. Dacă înainte aceștia mergeau pe principiul cu cât mai scump, cu atât mai gustos, acum ei sunt nevoiți să se descurce mai ales cu cele produse de solul rusesc.

În august 2014, Putin a interzis peștele și carnea din Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Norvegia și Australia. Tragedia nu a fost mare, căci mulți importatori, temându-se de ce e mai rău, și-au făcut provizii înainte ca embargoul să înceapă. La rândul lor, proprietarii de restaurante, în drumurile lor prin Occident, şi-au umplut valizele cu Manchego şi Roquefort, produse fără de care bucătăriile lor ar fi dat faliment.

Adevărata problemă a fost când la embargo s-au adăugat și turbulențele financiare. Cu rubla în cădere liberă față de dolar, multe restaurante din Moscova și-au redus numărul de mese ori chiar au pus lacătul pe ușă. Circa 900 de restaurante s-au închis până în 2015, inclusiv cel al chefului francez Pierre Gagnaire.

"Reuşeam să facem rost de 90% din ceea ce aveam înainte, însă la preţuri uriaşe", a susținut cheful Brad Farmerie, al cărui Saxon + Parole din Moscova supravieţuieşte încă. El a tot încercat să găsească alternative la prețurile de contrabandă, dar până la urmă a fost nevoit să revină la trufele rusești și la fripturi.

"Ruşii cu bani nu vibrează la produsele locale, ideea e să serveşti cât mai multe de import", s-a plâns acesta.

De parcă nu ar fi fost de ajuns, Putin a extins anul trecut sancțiunile, iar pe lista statelor dușmane au ajuns și Islanda, Albania, Muntenegru și Liechtenstein.

La disperarea apărută, Ministrul Agriculturii a venit cu o soluție: rușii să consume produse locale, iar fermierii să producă mai mult pentru a înlocui tot ce nu mai ajunge din import. În scurt timp, munţi de brânză olandeză, mere poloneze şi porci danezi au fost incinerate.

Chiar și așa, unii tot mai găsit soluții: Andrei Nitsenko, de exemplu, a lansat pe piaţă Primebeef, un nou brand de carne de vită crescută în Rusia, dar cu gene americane.

Piața neagră și gri a produselor alimentare de lux continuă să prospere, dar mulți chefi nu și-o mai permit, motiv pentru care au găsit alternative: trufele din Crimeea, crustaceele din Siberia şi brânza de Volga, un parmezan made in Rusia.

Putin se arată, însă, nepăsător la zbaterile chefilor și poftele celor mai pretențioși. El le-a cerut rușilor să devină autosuficienți și a susținut că Rusia poate să devină unul dintre cei mai mari furnizori la nivel mondial de mâncare bio.

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   putin,   restaurante,   Moscova
 
 
 
Loading...