Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe EXCLUSIV // Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, dezvăluiri despre privatizarea companiei Dacia: “S-a putut face pentru că a fost onorată o mare comandă de către China”

EXCLUSIV // Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, dezvăluiri despre privatizarea companiei Dacia: “S-a putut face pentru că a fost onorată o mare comandă de către China”

Un articol de: George Forcoș - 21 Sep 2019, 10:16
Sursă foto: hepta.ro Externe

Exclusiv // Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, a vorbit în exclusivitate pentru B1.ro despre importanța parteneriatelor dintre România și China, în contextul recepției organizată de Ambasada chineză de la București, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de relații bilaterale.

“Sunt multe rațiuni pentru care relațiile dintre China și România trebuie să fie menținute și consolidate. Am făcut acest lucru în calitate de președinte încă din primul an al mandatului meu. Sunt artizanul acestor relații, deși existau diferențe ideologice. Am considerat că întărirea relațiilor cu China servește intereselor fundamentale ale Guvernului român, atât din punctul de vedere al securității, și mă refer la securitatea globală, cât și din punctul de vedere al intereselor economice”, a declarat fostul șef de stat.

Acesta a ținut să amintească modul în care China a sprijinit România, în timpul mandatului său prezidențial, într-un context în care economia României era pe punctul de a intra în colaps.     

“Și pentru a respecta adevărul istoric țin să amintesc acum, sprijinul oferit într-un moment în care economia României era absolut prăbușită, rezerva băncii naționale era de 540 de milioane de dolari, adică o jumătate de miliard. Am cerut Chinei care a depus 100 de milioane de dolari, timp de doi ani la Banca Națională a României ca o dovadă de încredere în potențialul României. Sunt lucruri care nu se uită pentru că în acel moment România trecea printr-un moment extrem de dificil”, a mai precizat Emil Constantinescu.

El a amintit și ajutorul pe care Guvernul de la Beijing l-a oferit României în momentul privatizării companiei Dacia.

“De asemenea, am primit un ajutor atunci când s-a putut privatiza Dacia. Compania s-a putut privatiza pentru că un an înaintea privatizării, China a onorat o mare comandă, care fusese anulată și care în urma vizitei mele de stat în Beijing a fost recuperată. Au trecut de atunci  peste două decenii, dar realitatea s-a schimbat și astăzi este o mare putere economică mondială. Insist asupra relațiilor în domeniul academic și în domeniul schimburilor culturale și științifice", a subliniat fostul președinte.

Citeşte mai multe despre:   emil constantinescu,   china,   dacia
 
 
Loading...