Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Emmanuel Macron: ”Este necesar ca Europa să dialogheze cu Rusia. Săptămâna aceasta voi avea din nou o discuţie lungă cu Vladimir Putin, în calitate atât de preşedinte al Franţei, cât şi al G7”

Emmanuel Macron: ”Este necesar ca Europa să dialogheze cu Rusia. Săptămâna aceasta voi avea din nou o discuţie lungă cu Vladimir Putin, în calitate atât de preşedinte al Franţei, cât şi al G7”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 12 Iun 2019, 08:56
Emmanuel Macron: ”Este necesar ca Europa să dialogheze cu Rusia. Săptămâna aceasta voi avea din nou o discuţie lungă cu Vladimir Putin, în calitate atât de preşedinte al Franţei, cât şi al G7” foto: Hepta.ro / DPA Images Externe

Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze, consideră că „este necesar ca Europa să dialogheze cu Rusia”, care trebuie, la rândul ei, „să facă eforturi”, potrivit AFP preluată de defenseromania.ro.

„Europa, în această ordine multilaterală pe care o susţin, are nevoie să reconstruiască o nouă gramatică a încrederii şi securităţii cu Rusia şi nu trebuie ca acest lucru să se întâmple doar prin intermediul Alianţei Nord-Atlantice", a apreciat şeful statului francez. 

Macron a vorbit și despre anexarea Crimeei de către Rusia, explicând că „a fost un gest militar, nu putem pretinde că nu s-a întâmplat nimic”. În opinia sa, „fără un progres clar şi palpabil în procesul Minsk, „nu poate avea loc o reformă a G8", care a redevenit G7, fără Rusia, după anexare. 

Totuși, pentru reformarea Grupului celor Opt, liderul de la Elysee consideră că trebuie să aibă loc o discuție strategică, motiv pentru care va avea o întâlnire lungă cu Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.

„Dar trebuie să aibă loc o discuţie strategică. De aceea săptămâna aceasta voi avea din nou o discuţie lungă cu Vladimir Putin, în calitate atât de preşedinte al Franţei, cât şi al G7", a precizat Emmanuel Macron

În acest context, președintele francez crede că ar fi o greșeală ca Europa să lase Rusia să se îndrepte spre China.

„Avem dezacorduri, dar lucrăm împreună", a asigurat el, menţionând în special cooperarea în vederea găsirii unei soluţii politice în Siria. Şi „am greşi dacă am lăsa Rusia să se îndrepte spre China", a pledat în continuare preşedintele francez. 

Pentru Macron, Rusia „este o ţară mare, care a trăit drame împreună cu noi", şi nu trebuie „să uităm niciodată preţul plătit" de această ţară în cel de-al doilea război mondial. 

Emmanuel Macron a pledat, de asemenea, pentru ca „europenii să se echipeze europeneşte" în domenii precum armamentul şi telecomunicaţiile, dintr-o preocupare faţă de "suveranitatea europeană". 

„Dacă Europa vrea să existe, nu putem afirma că ne îndoim de angajamentul SUA şi să nu cumpărăm echipamente europene", a susţinut el. 

Citeşte mai multe despre:   Emmanuel Macron,   Franta\,   Rusia