Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Emmanuel Macron: 'Suntem pe punctul de a asista la MOARTEA CEREBRALĂ a NATO'. Liderul francez vrea 'redeschiderea unui dialog strategic' cu Rusia

Emmanuel Macron: 'Suntem pe punctul de a asista la MOARTEA CEREBRALĂ a NATO'. Liderul francez vrea 'redeschiderea unui dialog strategic' cu Rusia

Un articol de: Redacția B1.ro - 07 Noi 2019, 12:57
Emmanuel Macron: 'Suntem pe punctul de a asista la MOARTEA CEREBRALĂ a NATO'. Liderul francez vrea 'redeschiderea unui dialog strategic' cu Rusia Foto: Hepta.ro Externe

Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut o declarație șocantă despre starea în care se află Alianța Nord-Atlantică.

Liderul de la Palatul Elysee a afirmat, în ediția de joi a săptămânalului The Economist, că "suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO".

Emmanuel Macron și-a explicat opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

"Trebuie clarificat acum care sunt obiectivele strategice ale NATO", a afirmat şeful statului francez, pledând din nou pentru consolidarea apărării Europei, potrivit Agerpres.

"Nu există nicio coordonare a deciziei strategice a Statelor Unite cu partenerii din NATO și asistăm la o agresiune efectuată de un alt partener al NATO, Turcia, într-o zonă unde interesele noastre sunt în joc, fără coordonare. Ceea ce se întâmplă este o enormă problemă pentru NATO", a arătat Macron.

Astfel, liderul francez s-a întrebat care va fi viitorul celebrului Articolul 5 din tratatul NATO, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianței dacă unul dintre ei este atacat.

"Ce va fi Articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Assad decide să replice Turciei, ne vom angaja? Este întrebare reală", a spus Macron.

"Ne-am angajat în lupta împotriva Daesh (Statul Islamic, n.r.). Paradoxul este că decizia americană și ofensiva turcă, în ambele cazuri, au avut același rezultat: sacrificarea partenerilor noștri din teren care s-au luptat împotriva Daesh, Forțele Democratice Siriene", a precizat președintele francez.

El a mai arătat că evoluțiile recente din Siria – cum ar fi retragerea trupelor americane - fac cu atât mai mult "esențială, pe de o parte, Europa apărării - o Europă care trebuie să se doteze cu o autonomie strategică și de capacitate în plan militar. Și, pe de altă parte, redeschiderea unui dialog strategic, fără nicio naivitate și care va lua timp, cu Rusia".Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

"Președintele Trump, am mult respect pentru asta, pune problema NATO ca un proiect comercial. Potrivit lui, este un proiect unde Statele Unite asigură o formă de umbrelă geopolitică, dar, în contrapartidă, trebuie să aibă o exclusivitate comercială, este motivul de a cumpăra american. Franța nu a semnat pentru asta", a mai afirmat Macron.

Citeşte mai multe despre:   Emmanuel Macron,   NATO