Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Emmanuel Macron și-a ales ca și consilier diplomatic un vorbitor de limbă română. Cine este Philippe Etienne și care este relația sa cu țara noastră

Emmanuel Macron și-a ales ca și consilier diplomatic un vorbitor de limbă română. Cine este Philippe Etienne și care este relația sa cu țara noastră

Un articol de: - 16 Mai 2017, 19:36
Emmanuel Macron și-a ales ca și consilier diplomatic un vorbitor de limbă română. Cine este Philippe Etienne și care este relația sa cu țara noastră Externe

Noul președinte francez, Emmanuel Macron l-a ales drept consilier prezidenţial pe probleme diplomatice la Palatul Elysee pe Philippe Etienne, fost ambasador al Franţei la Bucureşti şi actual ambasador al Franţei la Berlin.

Martor al construcţiei europene la Bruxelles, unde a fost consilier secund în momentul căderii Zidului Berlinului, între 1988 şi 1991, apoi la Bucureşti, unde a fost ambasador în perioada în care România se pregătea să adere la Uniunea Europeană (2002-2005), Etienne este şi un cunoscător al limbii române, scrie miscareaderezistenta.ro despre Etienne.

Această alegere a președintelui francez are ca semnificație și transmiterea unui mesaj pentru Germania și colaborarea bilaterală dintre cele două țări, având în vedere că Etienne a fost luat la Eysee direct din poziția de ambasador la Berlin.

Diplomatul a fost ambasador la București între 2002 și 2005, timp în care a ajutat România la toate capitolele importante de aderare. A ajutat România să accelereze reformele interne pentru a respecta calendarul de aderare dar a dorit şi să se asigure că România va fi capabilă să utilizeze resursele, financiare sau de altă natură, care decurg din această aderare.

Și pentru a se asigura că va fi înţeles de autorităţile române, a învăţat limba română aşa încât a reuşit să se exprime, în majoritatea cazurilor, în limba română, în discuţiile cu responsabilii români dar şi cu oamenii pe care i-a întâlnit în călătoriile făcute în România. Sau, aşa cum a declarat, l-a ajutat să înţeleagă piesele lui Caragiale.

Philippe Etienne a fost ministru de Externe în Cabinetul lui Alain Juppé, între 1995 şi 1997, dar şi în cel al lui Nicolas Sarkozy, între 2007 şi 2009. Iar între 2009 şi 2014, a fost reprezentant permanent al Franţei la Uniunea Europeană.
 

Citeşte mai multe despre:   Emmanuel Macron,   Ambasador,   Germania