Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Emmanuel Macron și partidul său, înfrângere zdrobitoare la alegerile municipale din Franța. Verzii, marii câștigători

Emmanuel Macron și partidul său, înfrângere zdrobitoare la alegerile municipale din Franța. Verzii, marii câștigători

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 29 Iun 2020, 12:14
Emmanuel Macron și partidul său, înfrângere zdrobitoare la alegerile municipale din Franța. Verzii, marii câștigători Foto: Hepta - DPA Images / Tobias Hase Externe

A doua rundă a alegerilor municipale din Franța a marcat încă o înfrângere pentru președintele Emmanuel Macron și partidul său, La Republique En Marche. În schimb, verzii și ecologiști au câștigat un număr important de orașe mari. Scrutinul s-a desfășurat în plină epidemie de coronavirus, fapt ce explică absenteismul de la urne. Prima rundă a avut loc pe 15 martie, cu două zile înainte ca Franța să intre în carantină generalizată.

 

Verzii, marii câștigători ai alegerilor municipale din Franța. Emmanuel Macron și La Republique En Marche, perdanții

 ALERTĂ ÎN ROMÂNIA! MARE ATENȚIE! HACKERII CER BANI ÎN NUMELE CELEBREI CÂNTĂREȚE, PE INTERNET. MULȚI ROMÂNI ȘI-AU LUAT ȚEAPĂ

La Republique En Marche, partidul președintelui Emmanuel Macron, nu a reușit să se impună la a doua rundă a alegerilor municipale din Franța. Marii câștigători au fost, în schimb, verzii (Europe Ecologie Les Verts).

Peste 60% din primari au fost deciși din prima rundă a alegerilor, desfășurată pe 15 martie, dar importante orașe și-au ales abia acum  conducerea.

În Paris, primăria a fost câștigată de Anne Hidalgo, membră a Partidului Socialist, dar susținută de verzi și de comuniști. Ea a obținut 48.7% din voturi, prezentând o platformă ecologistă și anti-poluare.

Verzii au mai câștigat orașe precum Lyon, Bordeaux, Strasbourg sau Besançon.

„Azi, ecologiștii au făcut un pas mare. Un pas uriaș. Este mandatul nostru să acționăm pentru mediu și justiție socială. Francezii deja sprijină schimbarea. Grozav, la fel și noi!”, a declarat Julien Bayou, secretarul general al partidului verzilor.

În schimb, La Republique En Marche, partidul de centru înființat de Macron în 2016, nu a reușit să câștige niciunul dintre marile orașe la care spera, iar în Paris a obținut puțin peste 13% din voturi, notează Euronews. Singura parte bună pentru formațiunea lui Macron a fost că premierul Edouard Philippe a reușit să păstreze fotoliul de primar în Le Havre, obținând 59% din voturi, precizează The Guardian.

În Lille, candidatul verzilor a pierdut primăria în fața socialistei Martine Aubrey, la o diferență de doar 227 de voturi.

Orașul Perpignan a fost câștigat de Louis Aliot, politician de extremă dreaptă. Este prima dată când Rassemblement National câștigă un oraș cu peste 100.000 de locuitori.

 

Alegerile municipale din Franța, organizate în plină epidemie de coronavirus

 

Cum scrutinul s-a desfășurat în plină epidemie de coronavirus și a temerii privind contractarea SARS-CoV-2, absenteismul a fost unul record. Prima rundă a avut loc pe 15 martie, cu doar două zile înainte ca Franța să intre într-o carantină generalizată, ce a durat două luni. Un studiu al cercetătărilor Guilhem Cassan și Marc Sangnier de la Universitatea Namur a arătat că primul scrutin a dus la o creștere cu câteva mii a numărului de spitalizări legate de COVID-19.

Aproape 163.000 de oameni au fost depistați cu coronavirus în Franța, de la izbucnirea epidemiei. Mai bine de 75,600 sau vindecat, dar peste 29.700 au murit și circa 630 sunt în stare gravă. 

Din 22 iunie, Franța a intrat pe lista țărilor în care românii pot călători, fără a mai fi nevoiți să stea în izolare sau carantină la întoarcerea acasă.

La nivel mondial, numărul îmbolnărilor a depășit pragul de 10 milioane. Peste 500.000 de persoane din întreaga lume au murit din cauza COVID-19.

Duminică a avut loc în Polonia primul tur al alegerilor prezidențiale, care a fost câștigat de actualul președinte, Andrzej Duda. Peste două săptămâni, el îl va înfrunta pe Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei. Potrivit Der Speigel, experții estimează că Trzaskowski are șanse mari de victorie.