Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe UPDATE // Teoria unei operațiuni militare pare să se confirme. Statele Unite acuză Iranul că a atacat cele două tancuri petroliere din Golful Oman (FOTO, VIDEO)

UPDATE // Teoria unei operațiuni militare pare să se confirme. Statele Unite acuză Iranul că a atacat cele două tancuri petroliere din Golful Oman (FOTO, VIDEO)

Un articol de: Redacția B1.ro - 13 Iun 2019, 18:32
UPDATE // Teoria unei operațiuni militare pare să se confirme. Statele Unite acuză Iranul că a atacat cele două tancuri petroliere din Golful Oman (FOTO, VIDEO) Sursă foto: Yahoo Externe

Două tancuri petroliere au suferit mai multe explozii la bord, joi, în Golful Oman, din primele informaţii rezultând că din cauza unor atacuri cu torpile şi/sau cu mine navale, impunându-se astfel necesitatea evacuării navelor, relatează Al Jazeera.

Incidendul a avut loc şi simultan cu vizita premierului japonez, Shinzo Abe, în Iran. Vizita având scopul de a ameliora relaţiile dintre Statele Unite şi Iran - Japonia având, deci, rolul de mediator.

UPDATE 1:30: Incidentul din Golful Oman a ajuns pe agenda de discuție a Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit Ambasadorului kuwaitian la ONU, Mansour al-Otaibi, până acum, nicio țară nu ar fi oferit dovezi care să indice cine ar fi fost responsabil.

Foto: Localizarea Golfului Oman (sursă: Google Maps)

UPDATE 12:00: Potrivit CNN, Statele Unite pune atacurile din Golful Omanului în seamă Iranului. Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, îşi bazează afirmaţiile pe "tipul de informaţii utilizat, pe tipurile de arme utilizate şi pe nivelul de expertiză utilizat pentru executarea operaţiunii". El nu a oferit, însă, dovezi concrete pentru a-și susţine acuzaţiile.

Anterior declaraţiilor lui Mike Pompeo, forţele navale americane desfăşurate la faţa locului au găsit o mină navală magnetică, ataşată pe carena uneia dintre nave. Acelaşi tip de mine utilizate împotriva altor patru tancuri petroliere, în luna mai, aflate sub pavilionul Emiratelor Arabe Unite (EAU).

În paralel, Asociaţia Internaţională a Proprietarilor Independenţi de Tancuri Petroliere a indicat faptul că ambele tancuri petroliere au fost lovite sub linia de plutire sau chiar la linia de plutire, în apropierea motoarelor, în timp ce se deplasau. O astfel de afirmaţie ar confirma relatările iniţiale, care indicau un atac cu torpile.

Ipoteza unui atac cu torpile a fost vehiculată, pentru prima dată, de către un operator al unei dintre navele lovite. Ulterior însă, şi Autoritatea Maritimă Norvegiană a precizat că la bordul navei "The Front Altair" ar fi avut loc trei explozii, tot după ce a fost atacată. Nava "Front Altair" fiind deținută de Japonia, iar "Kokuka Courageous" fiind deţinută de Norvegia.Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

Sursă foto: Twitter / @iribnewsFa

Reacția Iranului, principalul suspect

Un înalt oficial iranian, citat de BBC, a precizat că: "Iran nu a avut nicio legătură cu incidentul. (...) Cineva încearcă să destabilizeze relaţiile dintre Iran și comunitatea internațională".

In paralel, tot autorităţile iraniene au raportat că luaseră din apă până la 44 de marinari, 21 de pe nava "Kokuka Courageous" şi 23 de pe "Front Altair" - informații infirmate de Statele Unite.

Foto: Fregată a Forțelor Navale Iraniene (sursă foto: hepta.ro)

Importanța Golfului Oman

Promptitudinea declaraţiilor Teheranului se explică prin faptul că Golful Oman se află în apropierea Strâmtorii Hormuz, ruta prin care trece cea mai mare parte a petrolului exportat de ţările arabe, o bună parte a cărora sunt ostile Teheranului (precum Arabia Saudită sau Kuwait).

Din acest motiv, Iranul a ameninţat, de mai multe ori, că va impune o blocadă navală Strâmtorii Hormuz, într-o încercare de a şantaja atât Statele Unite, cât și pe adversarii săi regionali. O astfel de mutare, foarte probabil, că ar atrage însă o reacţie militară imediată a Washington-ului.

Însă Iranul are deja relaţii foarte tensionate cu unele ţări arabe, precum şi cu Statele Unite. Astfel, prin retorica asumată, încearcă să prevină posibile consecinţe nefaste care ar veni din aceste direcții.

Impactul imediat asupra preţului petrolului

La ora primei raportări a incidentului, preţul unui baril West Texas Intermediate (WTI) crescuse cu 3,46%. În timp ce preţul unui baril Brent urcase cu 3.23%.

Dar la momentul la care incidentul a intrat pe agenda de discuţie a Consiliului de Securitate al ONU, preţul barilului WTI mai scăzuse, în timp ce preţul barilului Brent era tot în creștere.