Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Descoperire ISTORICĂ pe fundul Mării Negre: Un vas vechi de peste două mii de ani, GĂSIT aproape intact (FOTO)

Descoperire ISTORICĂ pe fundul Mării Negre: Un vas vechi de peste două mii de ani, GĂSIT aproape intact (FOTO)

Un articol de: B1.ro - 23 Oct 2018, 11:40
Descoperire ISTORICĂ pe fundul Mării Negre: Un vas vechi de peste două mii de ani, GĂSIT aproape intact (FOTO) Externe

O echipă de specialiști, care face parte din Black Sea MAP, descris ca fiind cea mai amplă inițiativă de arheologie maritimă din istorie, a descoperit un vas care zace în apele Bulgariei de aproximativ 2.400 de ani.

Astfel, vasul este considerat momentan cea mai veche epavă găsită vreodată în Marea Neagră, informează theguardian.com.

Noul vas descoperit pare a fi aparținut Greciei Antice, având catargul, cârma și băncile de vâslit aproape intacte. Se pare că vasul a fost cândva o navă comercială, un model care, până acum, nu a fost văzut decât pictat pe vasele grecești de ceramică.

„O navă care a supraviețuit aproape intactă lumii antice, situată la 2 kilometri adâncime, este o descoperire pe care nimeni nu ar fi crezut-o posibilă vreodată. Acest lucru va schimba din temelii ceea ce știam până acum despre navigația în lumea antică”, a declarat Jon Adams, de la Universitatea din Southampton, conducătorul proiectului.

Cercetătorii din Black Sea MAP au anunțat că nu intenționează să aducă vasul la suprafață.

De asemenea, specialiștii au mai găsit pe fundul Mării Negre vase naufragiate din epoca romană, bizantină și otomană și urmează să continue cercetările considerând că în bazinul Mării Negre ar putea exista un vertiabil muzeu subacvatic.

Citeşte mai multe despre:   Bulgaria,   Marea Neagra