Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Erdogan: Armata turcă își va continua ofensiva împotriva forțelor siriene din provincia Idlib, în ciuda disensiunilor dintre Ankara și Moscova

Erdogan: Armata turcă își va continua ofensiva împotriva forțelor siriene din provincia Idlib, în ciuda disensiunilor dintre Ankara și Moscova

Un articol de: George Lupu - 26 Feb 2020, 13:38
Foto: Hepta.ro Externe

Turcia intenționează să îndepărteze forțele guvernamentale siriene de pe pozițiile sale militare din regiunea Idlib din nord-vestul Siriei până la sfârșitul lunii februarie, a declarat miercuri președintele Tayyip Erdogan, în ciuda rezistenței forțelor guvernamentale susținute de Rusia.

Erdogan a spus că speră că problema utilizării spațiului aerian în Idlib va ​​fi soluționată în curând. Rusia controlează spațiul aerian al regiunii și bombardează zilnic rebelii susținuți de Turcia în sprijinul unei ofensive a forțelor guvernamentale siriene.

"Planificăm să ne eliberam posturile de observare până la sfârșitul acestei luni, într-un fel sau altul", a declarat Erdogan într-un discurs în parlament.

Rebelii sirieni susținuți de militarii turci au ocupat orașul Nairab în Idlib săptămâna aceasta, însă forțele președintelui sirian Bashar al-Assad continuă să facă progrese în alte regiuni ale provinciei.

Erdogan a cerut pentru prima dată pe data de 5 februarie ca forțele lui Assad să se retragă în spatele unei linii de posturi de observație turce până la sfârșitul lunii februarie, sau Turcia le va obliga să facă asta.

"Termenul pe care l-am dat regimului pentru a părăsi zonele unde posturile noastre de observare sunt încercuite se apropie de scadenţă. Suntem pe cale să planificăm eliberarea, într-un mod sau altul, a acestor posturi până la sfârşitul lunii februarie", a avertizat Erdogan.

Criza între Ankara şi Damasc a provocat de asemenea disensiuni între Turcia şi Rusia. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a respins apelurile la încetarea focului în regiunea siriană Idlib, apreciind că ar fi o 'capitulare în faţa teroriştilor'.

De asemnea, guvernul rus a declarat că nu se pune problema unui summit privind situația din Siria la care să participe și Franța, Germania și Turcia pentru a pune capăt luptelor în provincia siriană Idlib.

În schimb, Kremlinul lucrează la organizarea unei întâlniri cu Turcia și Iran, a raportat Reuters, citându-l pe purtătorul de cuvânt, Dmitry Peskov.

Anunțul Rusiei a fost făcut în contextul în care, marți, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că nu există niciun acord complet cu privire la organizarea reuniunii a celor patru națiuni pe data de 5 martie. În schimb, Erdogan a spus că s-ar putea întâlni cu președintele rus Vladimir Putin.

 

Citeşte mai multe despre:   Turcia,   Rusia