Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe UPDATE // Erdogan, despre cazul Jamal Khashoggi: Serviciile de securitate au dovezi ca ASASINAREA a fost PREMEDITATĂ

UPDATE // Erdogan, despre cazul Jamal Khashoggi: Serviciile de securitate au dovezi ca ASASINAREA a fost PREMEDITATĂ

Un articol de: B1.ro - 23 Oct 2018, 12:51
UPDATE // Erdogan, despre cazul Jamal Khashoggi: Serviciile de securitate au dovezi ca ASASINAREA a fost PREMEDITATĂ Foto: europe1.fr Externe

UPDATE 13:25: Erdogan a dat, în discursul său, câteva detalii noi despre cazul Khashoggi, dar discursul preşedintelui turc său nu s-a ridicat la înălţimea dezvăluirilor promise în urmă cu două zile, când a promis că va prezenta „adevărul gol-goluţ“ despre uciderea jurnalistului saudit în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, remarcă "The Guardian". 

Potrivit liderului de la Ankara, o echipă de trei persoane a venit de la Riad pe 1 octombrie, cu o zi dinaintea dispariţiei ziaristului, şi a cercetat o pădure de lângă Istanbul, insinuând astfel că cei trei căutau un loc în care să arunce rămăşiţele corpului lui Jamal Khashoggi.   

Printre cei 18 indivizi arestaţi de Riad se numără toţi cei pe care Turcia i-a catalogat "asasini", precum şi alţi trei bărbaţi, a căror identitate nu a fost dezvăluită.   
Erdogan nu a făcut însă nicio referire la înregistrări audio sau video şi a cerut ca cei 18 indivizi implicaţi în asasinat să fie judecaţi la Istanbul.
 

UPDATE 12:55: Preşedintele Erdogan a catalogat uciderea jurnalistului saudit drept "o crimă politică".
El a precizat însă că nu se îndoieşte de sinceritatea regelui Salman al Arabiei Saudite.

Cu toate acestea, liderul de la Ankara nu a menţionat că prinţul moştenitor Mohammad bin Salman ("MbS") ar fi nevinovat în acest caz şi nici nu a precizat dacă are încredere în investigaţia saudită, notează jurnaliştii britanici de la "The Guardian". 
 

-Ştirea iniţială-

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a vorbit marţi, în faţa Parlamentului ţării sale, despre asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, la 3 săptămâni după dispariţia aceastuia.

"Serviciile de securitate turce au dovezi ca asasinarea a fost premeditată", a declarat Erdogan, subliniind că şi alte ţări trebuie să participe la anchetă. 

Liderul de la Ankara a precizat că în uciderea jurnalistului au fost implicate două echipe saudite.
"Pe data de 1 octombrie, la ora 10.30 a.m. - o zi înainte (de uciderea jurnalistului, n.r.) - o echipă de trei persoane a aterizat la Istanbul cu un zbor programat şi s-a îndreptat spre consulatul general şi o altă echipă de la consulat recurge la o misiune de recunoaştere în pădurea Belgrade şi Yalova.   

Pe 2 octombrie, la 4.30 a.m., un al doilea grup de persoane a venit cu un zbor programat şi apoi a mers la hotel", a spus Erdogan, potrivit adevarul.ro.

"Uciderea jurnalistului a fost un act premeditat, întrucât saudiţii ştiau că Jamal Khashoggi va veni la consulat", a subliniat preşedintele Turciei.

Citeşte mai multe despre:   Erdogan,   Jamal Khashoggi,   Istanbul,   Turcia,   Arabia Saudita