Recep Erdogan amenință cu atacuri mult mai dure asupra kurzilor, chiar și în „zonele sigure” din Siria

Recep Erdogan amenință cu atacuri mult mai dure asupra kurzilor, chiar și în zonele sigure din Siria
sursa foto: Recep Tayyip Erdoğan/Facebook

Armistițiului de 5 zile din nordul Siriei se aproprie de final, iar președintele turc Recep Erdogan amenință că va acționa „chiar mai dur” dacă promisiunile făcute de americani privind retragerea luptătorilor kurzi nu sunt respectate, scrie The Guardian.

Circa 1.300 de kurzi din Forțele Democrate Siriene (SDF) încă nu au părăsit „zona sigură” de frontieră propusă de Ankara, precum a fost avansată în timpul negocierilor purtate de vicepreședintele american Mike Pence în timpul întâlnirii cu Recep Erdogan de săptămâna trecută.

Erdogan urmează să se întâlnească marți la Soci cu președintele rus Vladimir Putin în cadrul unei întrevederi care are ca scop stabilirea dimensiunii și scopului zonei tampon înainte ca pauza stabilită să expire.

Militari turci, rebeli sirieni aliați ai Turciei, luptătorii kurzi din SDF, și soldați ce aparțin și de dictatorul sirian Bashar al-Assad și aliaților ruși sunt prezenți acum pe zona de frontieră după retragerea militarilor americani prind decizia lui Trump care a oferit teren pentru invazia turcă.

Ca urmare a ofensivei turce, kurzii au fost nevoiți să încheie un acord cu Assad, fostul lor inamic, pentru întăriri militare în zona de frontieră.

Decizia lui Trump de a retrage cei 1.000 de militari rămași din zonele din Siria controlate de kurzi înseamnă că Moscova și Ankara sunt acum cei doi mari jucători ai conflictului din Siria.

Rusia a cerut Turciei să respecte integritatea teritorială a Siriei, lucru ce va fi cel mai sigur discutat marți în cadrul întrevederii dintre Erdogan și Putin.

Urmăriți B1TV.ro și pe