Erdogan susține că UE tolerează „grupările teroriste”, cu o zi înainte de venirea oficialilor europeni la Ankara

Erdogan susține că UE tolerează „grupările teroriste”, cu o zi înainte de venirea oficialilor europeni la Ankara
Foto: europe1.fr

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat țările Uniunii Europene pentru că nu fac suficient pentru dezrădăcinarea grupărilor teroriste, miercuri, cu o zi înainte ca oficiali ai UE să participe la o reuniune la Ankara, relatează agenția germană de presă DPA.

Așadar, în cadrul unei reuniuni a autorităților locale din Turcia, președintele Erdogan a criticat țările europene pentru că tolerează Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), precum și mișcarea Gulen. Dacă PKK a fost scos în afara legii în Turcia, mișcarea Gulen este considerată responsabilă pentru puciul eșuat din anul 2016. Ankara consideră ambele organizații drept teroriste.

Președintele turc susține că, deși chiar și UE consideră PKK drept o organizație teroristă, blocul comunitar nu face nimic pentru victimele acestor grupări, adăugând că, prin urmare, Ankara nu poate să ia în serios UE.

În plus, liderul Turciei a condamnat din nou verdictul dat marți de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care i-a cerut Turciei să-l elibereze pe politicianul de opoziție pro-kurd Selahattin Demirtas, care se află în detenție din noiembrie 2016 și-și așteaptă procesul.

„CEDO, de partea cui ești?”, s-a întrebat Erdogan retoric, afirmând că nicio țară sau o instituție nu are dreptul să vorbească despre democrație dacă ea însăși susține terorismul. „Aceasta nu înseamnă sprijin pentru justiție și libertate, ci pur și simplu o venerare a terorii, iubirea terorii”, a adăugat președintele Turciei.

Urmăriți B1TV.ro și pe