Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Eroii de la Fukushima: Suntem dispuşi să murim, dacă este necesar, pentru a salva naţiunea

Eroii de la Fukushima: Suntem dispuşi să murim, dacă este necesar, pentru a salva naţiunea

Muncitorii de la centrala Fukushima, care depun eforturi uriaşe pentru a restabili controlul asupra reactoarelor avariate, spun că se aşteaptă să moară, îmbolnăviţi de radiaţii, a declarat mama unuia dintre ei peste Fox News.

Cei 50 de eroi de la centrală, care încearcă să prevină topirea reactoarelor, sunt expuşi în mod repetat, la niveluri de radiaţii periculoase, prin încercările lor de a restabili sistemele de răcire.

Cu ochii în lacrimi, mama unui angajat de 32 de ani de la Fukushima, a spus: „Fiul meu şi colegii lui au discutat despre acest subiect şi sunt dispuşi să moară, dacă este necesar, pentru a salva naţiunea. Mi-a spus că s-au împăcat toţi cu ideea că vor muri în scurt timp din cauza radiaţiilor sau se vor îmbolnăvi de cancer”.

Femeia a făcut aceste declaraţii pentru Fox News sub condiţia păstrării anonimatului, întrucât muncitorii au fost rugaţi de conducerea centralei să nu comunice cu media sau să dea detalii familiilor lor, pentru a minimiza panica în rândul publicului.

Ea nu a putut confirma dacă fiul ei sau ceilalţi muncitori suferă deja din cauza radiaţiilor, dar a spus: „ Ei au vorbit între ei şi au ajuns la concluzia că este inevitabil ca unii dintre ei să moară în următoarele săptămâni sau luni. Sutn conştienţi că este imposibil să nu fi fost expuşi la doze letale de radiaţii”.

Reprezentanţii Companiei de electricitate din Tokyo (TEPCO), operatorul uzinei, spun că echipe medicale supun în mod regulat muncitorii la teste de iradiere. Ei susţin că nu au mai fost cazuri de îmbolnăvire cu radiaţii, în afară de cei trei muncitori, trataţi săptămâna trecută, după ce apa contaminată a venit în contact direct cu pielea lor.

Chiar dacă doi dintre angajaţi au suferit arsuri cauzate de radiaţii, pe picioare, şi chiar au absorbit radiaţii, au fost externaţi din spital şi sunt controlaţi regulat pentru a depista orice nereguli.

Conducerea companiei a dat asigurări că vor îmbunătăţi condiţiile dure pentru muncitori, după ce autorităţile au făcut publice condiţiile hazardate, în care muncitorii ăşi desfăşoară activitatea.

Reprezentanţii Agenţiei japoneze pentru Siguranţa Nucleară şi Industrială spun că muncitorii mănâncă doar două mese pe zi, care constă în biscuiţi şi orez uscat, dorm în săli de conferinţe şi pe holurile clădirii. Potrivit ministrului Industriei, Banri Kaieda, se pare că nu toţi muncitorii au beneficiat de  folii de plumb pentru a se proteja de potenţiale radiaţii.

„Fiul meu doar pe un birou deoarece îi este frică să doarmă pe podea. Ei spun că radioactivitate crescută este peste tot şi că această măsură nu îl va salva”, a spus mama angajatului de la centrală.

Între timp, vremea rea a întârziat planurile TEPCO pentru a limita răspândirea de radiaţii din centrală. Autorităţile intenţionau să pulverizeze o răşină solubilă în apă, care să se depună pe particulele radioactive şi să împiedice astfel dispersarea lor de vânt sau umiditate.

Această operaţiunea va fi pusă în practică vineri, când urmează să se împrăştie soluţia pe o suprafaţă de circa 80.000 de metri pătraţi. Conducerea speră ca răşina solubilă în apă va oferi suficientă protecţie pentru ca muncitorii să aibă mai mult acces în zonele critice ale reactoarelor.

Citeşte mai multe despre:   Fukushima,   centrala nucleara,   muncitori,   salvare,   radiatii