Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Euronews: Românii de la țară NU sunt impresionați de PROTESTELE ANTICORUPȚIE. Reportaj în cea mai PSD-istă localitate a "celei mai corupte țări din Europa"

Euronews: Românii de la țară NU sunt impresionați de PROTESTELE ANTICORUPȚIE. Reportaj în cea mai PSD-istă localitate a "celei mai corupte țări din Europa"

Un articol de: - 21 Noi 2017, 11:36
Euronews: Românii de la țară NU sunt impresionați de PROTESTELE ANTICORUPȚIE. Reportaj în cea mai PSD-istă localitate a "celei mai corupte țări din Europa" Externe

Într-un sătuc sărac din sudul țării Euronews a găsit puțin sprijin pentru protestele anti-corupție și multă toleranță față de guvernanți.

Jurnaliștii străini au vizitat satul Singureni din Giurgiu într-o frumoasă  duminică de toamnă, surprinzând atmosfera bucolică în toate nuanțele ei. Ecourile protestelor de la începutul lunii noiembrie, desfășurate în Bucureștiul aflat la doar 40 de km, se aud foarte slab în localitatea ce pare încremenită într-o altă mentalitate, estimează Euronews.

Florica Trandafir, 67 ani, a fost la biserică să se roage pentru sănătate, așa cum face în fiecare duminică, dar de politică zice că nu știe multe. A votat cu PSD-ul, așa cum peste 89% dintre săteni au făcut, stabilind un record național pentru partidul lui Liviu Dragnea.

La începutul anului în România au avut loc cele mai ample proteste de la Revoluția din 1989 încoace, manifestanții clamând corupția din sistem. Recent, anunțul privind modificarea legilor justiției a stârnit din nou revolta maselor, scrie prestigioasa publicație străină.

Romania este încă cea mai coruptă țara din Europa, în ciuda eforturilor anticorupție făcute în ultimii ani, se precizează în materialul citat.  

Protestele care au avut loc pe 4 noiembrie, cu peste 12.000 de oameni pe străzile Bucureștiului și alte zeci de mii în țară, nu impresionează oameni precum interlocutoarea Florica Trandafir a cărei poveste o prezintă reportajul Euronews.

A lucrat șase ani într-o fabrică de pantofi dar după ce a născut cinci copii a devenit casnică. Acum, doi dintre ei trăiesc în Spania, asemeni altor 3,4 milioane de români care au ales să plece din țară, după estimarea făcută de Națiunile Unite în 2016.

Florica nu are pensie întrucât nu și-a plătit contribuțiile sociale. Trăiește împreună cu soțul cu doar cu 520 lei (111 euro) pe lună.

“Nu am pensie, nu am nimic, nici măcar ajutoare sociale” spune ea. “Știi ce mi-a zis primarul? Să divorțez ca să pot beneficia de ajutoare sociale. Numai Dumnezeu știe cum ne descurcăm…”A venit acasă și și-a găsit soţul în pat. Când a dat aşternutul la o parte, a împietrit! A plâns ...

La doar câțiva kilometru depărtare de locuința Floricăi, în centrul satului, echipa Euronews a dat și de obișnuitul peisaj al sătenilor în compania sticlei de alcool. Surprinzător, nu aveau țuică ci wiskey și erau în alături de primarul Marian Pătuleanu! “Îi respect pe cei care protestează, dar asta nu înseamnă că le dau dreptate! ”, spune edilul, fost liberal, acum social-democrat.

Nici ceilalți cetățeni chestionați nu s-au declarat fani ai protestelor anti-corupție, rămânând în opinia majoritară a satului în care a votat masiv cu PSD și în care 40% din locuitori sunt în vârstă.

Potrivit unui sondaj Kantar realizat pentru Parlamentul European, și publicat în luna octombrie, 62% dintre români consideră că țara se îndreaptă către o direcție greșită, cu 10% mai mult decât cu șase luni în urmă, ceea ce înseamnă o degradare rapidă a încrederii în forțele guvernamentale, concluzionează Euronews.

Citeşte mai multe despre:   PSD,   coruptie