Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Europa e în DOLIU: Un politician care a scris ISTORIE a încetat din viață

Europa e în DOLIU: Un politician care a scris ISTORIE a încetat din viață

Un articol de: - 01 Iun 2017, 22:19
Europa e în DOLIU: Un politician care a scris ISTORIE a încetat din viață Externe

Fostul ministru austriac de externe, Alois Mock, a încetat din viaţă la vârsta de 82 de ani, a anunţat joi formaţiunea sa politică Partidul Poporului (OeVP, conservator), la aproape 28 de ani după ce el a deschis simbolic Cortina de Fier împreună cu omologul său ungar Gyula Horn, tăind o bucată de sârmă ghimpată de la frontiera dintre Ungaria şi Austria, transmite agenţia DPA.

Alois Mock a devenit şef al diplomaţiei austriece în 1989, anul schimbărilor politice majore în Europa de Est, scrie Știripesurse

Pe data de 27 iunie 1989, Alois Mock şi omologul său ungar Gyula Horn - decedat în anul 2014 la vârsta de 81 de ani - au tăiat împreună o secţiune din gardul cu sârmă ghimpată de la graniţa dintre ţările lor, marcând astfel simbolic spargerea Cortinei de Fier care separase până atunci Europa în două blocuri politico-militare.

Câteva săptămâni mai târziu, circa 600 de cetăţeni ai fostei Republici Democrate Germane au profitat de aşa-numitul 'picnic paneuropean', organizat tot la frontiera austro-ungară, pentru a ajunge în Occident, acesta fiind preludiul căderii ulterioare a Zidului Berlinului.

Alois Mock a participat de asemenea la negocierile pentru aderarea Austriei în Uniunea Europeană, aderare care s-a produs în anul 1995.

'În memoria muncii sale şi pentru respectul convingerilor sale, trebuie să-i urmăm modelul de a face Europa mai puternică şi să o scoatem din actuala criză', a declarat joi Sebastian Kurz actualul ministru austriac de externe şi lider al formaţiunii OeVP.

Citeşte mai multe despre:   ministru,   Austria,   partid