Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Europa se baricadează de teama noilor tulpini de COVID-19. Care sunt retricțiile de călătorie luate de fiecare stat în parte

Europa se baricadează de teama noilor tulpini de COVID-19. Care sunt retricțiile de călătorie luate de fiecare stat în parte

Un articol de: George Lupu - 27 Ian 2021, 11:45
Europa se baricadează de teama noilor tulpini de COVID-19. Care sunt retricțiile de călătorie luate de fiecare stat în parte sursa foto: pixabay Externe

Multe țări au reluat restricțiile de călătorie în încercarea de a bloca răspândirea noi tulpini de COVID-19, mai contagioasă, concomitent cu lansarea vaccinului la nivel mondial. Sunt voci din cadrul comunității științefice care susțin că răspândirea în tot mai multe zone ale lumii a nloilor tulpini ale coronavirusului, descoperite în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia, poate fi comparată cu debutul unei noi pandemii. 

În aceste condiții nu este de mirare că guvernele impun din nou tot mai multe retricții la intrarea în țară în paralel cu încercarea de a accelera vaccinarea populației.

Portalul euronews.com a realizat un rezumat al celor mai importante restricții luate până acum de alte state:

 

Albania

Cu peste 67.000 de cazuri de coronavirus confirmate, Albania a impus ca din 24 decembrie să intre în vigoare restricții de deplasare pe timp de noapte care se aplică și restaurantelor și barurilor. Singura excepție se aplică în cazul companiilor de livrare și curierat.

 

Andorra

Andorra, cu peste 9.000 de cazuri , a impus la intrarea țară, prezentarea unui test negativ la Covid-19, cu excepția cetățenilor francezi, spanioli și portughezi, dar și a celor care vin din regiuni considerate „zone verzi” de autorități. Purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru persoanele de peste 8 aniDorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului

 

Austria

Călătoriile turistice nu sunt permise în Austria. Țara se află în lockdown iar în acestmoment sunt permise doar călătorii esențiale. Carantina generalizată va rămâne în vigoare cel puțin până pe 7 februarie, iar în acest moment sunt permise doar călătoriile esențiale. Este obligatorie purtarea măștilor de tip FFFP2 pentru toate persoanele de peste 14 ani începând cu data de 25 ianuarie 2021.

 

Belarus

În Belarus granițele au fost închise pentru a opri răspândirea virusului

 

Belgia

Măsurile din Belgia includ restricții pentru deplasările pe timp de noapte în majoritatea orașelor medii și mari. Doar magazinele esențiale au rămas deschise, iar restricțiile au fost extinse din nou recent.

Călătoriile în Belgia se pot face în funcție de zona de proveniență a călătorului, pe baza sistemului de zone roșii, galbene și verzi, însă doar pe baza unor motive specifice – actiuni umanitare, probleme familiale serioase, motive profesionale sau pentru studiu.

Cu 48 de ore înainte de sosirea în Belgia, călătorii trebuie să anunțe autoritățile, iar în funcție de evaluare, ei vor fi înștiințați dacă trebuie să rămână în carantină. Călătorii din UK, Africa de sud sau America Latină sunt obligați să intre în carantină și să fie testați de două ori.

 

Bosnia-Herzegovina

Persoanele care vor să intre în țară trebuie să prezinte un test PCR negativ. Magazinele, farmaciile, restaurentele și cafenelele sunt deschise. Deplasările sunt restricționate pe timp de noapte, între orele 23 și 5. Masca de protecție este obligatorie în interior și în exterior

 

 

Bulgaria

Restricțiile de călătorie internă au fost ridicate, însă operatorii din industria ospitalității își desfășoară activitatea la capacitate redusă Călătoriile internaționale sunt permise, însă toți cei care intră în țară vor fi testați obligatoriu pentru Covid-19.

 

Croația

Croația urmează sistemul pe zone roșii, galbene și verzi și restricționează accesul călătorilor în funcție de regiunea din care vin. Călătorii care nu au simptome și nu s-a aflat în contact cu persoane infectate și vin dintr-o zonă verde pot intra în țară fără restricții.

 

Cipru

Cipru folosește o listă de categorii de țări prin care stabilește cine poate intra în țară fără carantină, în funcție de țara de origine. Ca măsură internă, există restricții de deplasare pe timp de noapte,

 

Cehia

Începând cu data de 5 ianuarie, toți cei care intră în țară vor fi examinați medical pentru a se vedea dacă au simptome ale infecției Covid-19. Țara este deschisă pentru persoanele care vin din zone cu risc redus de contagiere.

 

Danemarca

Danemarca se afla într-un lockdown la nivel național, iar restricțiile dure vor fi în vigoare cel puțin până în data de 7 februarie. Magazinele non-esențiale sunt închise. Din 9 ianuarie, doar călătoriile esențiale sunt permise în țară și doar dacă este furnizat un test negativ la Covid-19 într-o perioadă de 24 de ore înainte de îmbarcare.

 

Elveția

Călătorilor care vin țări cu risc crescut de infectare ar putea să li se ceară să stea în carantină la sosire. În această categoria intră țările non-Schengen.

 

Estonia

Estonia permite călătorilor din interiorul Uniunii Europene care nu au simptome ale infecției Covid-19 să intre în țară, are loc o examinare medicală la graniță.

 

Finlanda

Autoritățile pot cere testarea obligatorie la intrarea în țară a persoanelor care vin din zone cu risc ridicat de infectare.

 

Franța

Persoanele care intră în Franța din UE sau din zona Schengen trebuie să se testeze PCR de două ori, o dată la venire și încă o dată după încheierea perioadei de carantină de 7 zile.  Persoanele care vin din Andorra, Vatican, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția pot intra în țară după ce fac dovada unui test PCR făcut într-o perioadă de 72 de ore înainte de călătorie.

 

Germania

Cetățenii germani și europeni pot călători, însă fiecare călătorie trebuie să fie aprobată de poliția de frontieră.

Călătorii din Regatul Unit și Africa de Sud trebuie să furnizeze dovada unui test negativ la Covid-19 înainte să intre în țară.  Călătorii trebuie să stea cel puțin 10 zile în carantină după ce intră în țară. 

 

 

Grecia

Grecia a implementat noi restricții în noiembrie, iar toți cei care vor să intre în țară trebuie să facă dovada unui test PCR negativ.

 

Ungaria

Cetățenii ungari se pot întoarce în țara fără restricții. Străinii care vor să vină în țară pentru afaceri sau pentru a participa la evenimente culturale sau sportive o pot face dacă furnizează două teste negative la Covid-19 sau dacă intră în carantină.

Călătoriile din și spre Regatul Unit sunt suspendate din 22 decembrie după apariția mutației britanice a coronavirusului.

 

 

Islanda

Islanda este deschisă doar pentru turiștii din Uniunea Europeană sau din Spațiul Economic European. Cei care intră în țară trebuie să se testeze de două ori - o dată la sosire, iar a doua oară după cinci zile de la intrarea în țară. Până ce ambele teste arată că persoana nu este bolnavă de Covid-19, aceasta trebuie să rămână în carantină de până la 14 zile. 

 

Irlanda

Irlanda este în lockdown la nivel național până la finalul lunii ianuarie.  Cei care sosesc dintr-o zonă verde nu vor fi restricționați în niciun fel. Călătorii din zone altele decât cele verzi și din țări din afara UE sau SEE trebuie să stea 14 zile în carantină la sosire. 

 

Italia

Italia a prelungit din nou starea de urgență până în luna aprilie.  Deplasările între regiunile italiene sunt limitate doar la cele esențiale. Măsura va rămâne în vigoare până în 15 februarie. Turiștii care vin în Italia trebuie să se auto-izoleze pentru 14 zile la sosirea în țară. 

 

Kosovo

Kosovo a implementat măsura restricționării deplasărilor pe timp de noapte, între orele 20:00 și 05:00. Toți cetățenii străini care vin dintr-o țară cu un număr mare de cazuri de infectare trebuie să furnizeze un test PCR negativ la Covid-19. Toate țările din UE sunt vizate de această restricție.

 

Letonia

Pentru a putea intra în Letonia dintr-o țară care are mai mult de 50 de cazuri de Covid-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, trebuie respectată o perioadă de auto-izolare de 10 zile. Începând cu 15 noiembrie, toți cei care ajung în țară trebuie să facă dovada unui test negativ la Covid-19, făcut în ultimele 72 de ore de la sosire. 

 

Liechtenstein

Toți cei care ajung în Liechtenstein dintr-o țară cu risc mare de contagiere trebuie să stea în carantină 10 zile la sosire.

 

Lituania

Lituania este în lockdown național până în 31 ianuarie - deși granițele sunt deschise, deplasările în interiorul țării sunt puternic restricționate.

 

Luxemburg

Luxemburg permite cetățenilor din zona Schengen și din UE să intră în țară fără să prezinte un test negativ la Covid-19. Călătoriile non-esențiale din țări non-UE sunt interzise până în data de 31 martie.

 

Olanda

Granițele sunt închise pentru țări din afara UE. În cazul în care un cetățean străin se îmbolnăvește de Covid-19 în timp ce se află pe teritoriul țării, el va rămâne în carantină până când simptomele dispar. Autoritățile olandeze nu își asumă costurile suplimentare de hotel și carantină.

 

Macedonia de Nord

Barurile, restaurantele și cafenelele sunt deschise, însă se aplică măsurile uzuale - distanțarea fizică și respectarea normelor de igienă

 

Malta

Malta aplică restricții pe baza zonelor unei clasificări zonale a țărilor - zone roșii, galbene și verzi. România și majoritatea țărilor din UE se află în zona galbenă, ceea ce înseamnă că persoanele care călătoresc din acest țări trebuie să prezinte un test PCR negativ

.

Republica Moldova

Moldova se află în stare de urgență și este implementată restricția asupra deplasărilor pe timp de noapte. Barurile, restaurantele și cafenele se închid între orele 22:00 și 07:00.

 

Monaco

Cei care călătoresc din țări UE cu mai mult de 60 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni sau dintr-o țară non-UE, trebuie să își trimită datele personale la un call center special și să intra în carantină la sosire. 

 

Muntenegru

Cei care intră în țară trebuie să se autoizoleze pe o perioadă de 14 zile. Deplasările sunt interzise pe timp de noapte, între orele 22:00 și 05:00.

 

Norvegia

Toți călătorii care vin în Norvegia vor fi testați gratuit la intrarea în țară. Dacă persoana care călătorește vine dintr-o țară aflată în zona roșie de risc, atunci trebuie să facă dovada unui test negativ adițional, pe lângă cel care se face gratuit și să intre în carantină pentru 10 zile

 

Polonia

De la 1 ianuarie, toți călătorii din țării din afara UE/SEE pot intra în Polonia doar pentru motive bine întemeiate.  Toți care vin în Polonia trebuie să se auto-izoleze pentru 10 zile. Există unele excepții pentru cei care muncesc sau locuiesc în țară. Persoanele care au certificat de vaccinare pot intra în țară fără să mai intre în carantină.

 

Portugalia

Toate persoanele cu vârste mai mari de 2 ani trebuie să furnizeze un test PCR negativ și vor trece printr-un proces de screening medical la sosirea în țară. Purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate spațiile publice, precum și distanțarea fizică și măsurile adiționale de igienă.

 

Regatul Unit

Toți cei care sosesc în țară trebuie să facă dovada unui test negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte de sosire. Cei veniți din unele țări trebuie să stea în carantină la hotel timp de 10 zile și suportă toate cheltuielile.

 

Rusia

Majoritatea cetățenilor străini care vor să intre în țară vor trebui să respecte mai multe restricții - le va fi verificată temperatură și vor furniza dovada unui test PCR negativ la Covid-19 la momentul sosirii.

 

San Marino

San Marino este printre puținele țări deschise complet, fără restricții la intrarea în țară. Pe de altă parte, dacă intrarea în țară se face prin Italia, trebuie respectate măsurile implementate acolo.

 

Serbia

Toți cei care vor să vină în Serbia trebuie să facă dovada unui test PCR negativ făcut cu 48 de ore înainte de sosire. Există și posibilitatea ca turiștilor să le fie cerută intrarea în carantină pentru 10 zile

 

Slovacia

Călătorii trebuie să facă dovada unui test PCR negativ, însă nu este impusă măsura autoizolării. Cei care sosesc din țări non-UE trebuie să se autozioleze și să facă al doilea test PCR la finalul perioadei de izolare.

 

Slovenia

Restricțiile variază între regiuni, însă călătorii care vin din zonele cu grad ridicat de risc (majoritatea UE, Elveția și UK), trebuie să intre în carantină pentru 10 zile la sosire.

 

Spania

Granițele sunt deschise pentru turiști, însă în funcție de țara din care vin, călătorii vor respecta măsuri adiționale - dovada unui test PCR negativ.

 

Suedia

Suedia nu a implementat restricții generale pentru cei care vor să intre în țară, însă ele pot exista în cazuri specifice

 

Turcia

Toți călătorii cu vârste mai mari de 6 ani trebuie să facă dovada unui test PCR negativ înainte de intrarea în țară și vor fi examinați medical. Zborurile din Regatul Unit sunt interzise. Centrele comerciale, piețele, restaurantele și frizeriile sunt deschise în tre 10:00 și 20:00 în timpul săptămânii. Fumatul în public este interzis. 

 

Ucraina

Călătorii sunt restricționați în funcție de regiunea din care sosesc. Dacă vin dintr-o zonă cu risc epidemiologic ridicat trebuie să se autoizoleze și să facă dovada unui test PCR negativ.

 

Vatican

Granițele Vaticanului sunt închise pentru turiști.

Citeşte mai multe despre:   coronaviruss,   UE,   carantina,   test covid-19