?>
Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Europa se pregătește de o lume fără INF! NATO: `Rusia continuă să dezvolte rachete cu focoase nucleare. Îi dăm ultima șansă să adopte calea responsabilă`

Europa se pregătește de o lume fără INF! NATO: `Rusia continuă să dezvolte rachete cu focoase nucleare. Îi dăm ultima șansă să adopte calea responsabilă`

Un articol de: B1.ro - 12 Feb 2019, 17:42
sursă foto: zf.ro Externe

Rusia continuă să dezvolte rachete capabile să transporte încărcătură nucleară, încălcând astfel înțelegerea bilaterală cu SUA, și și-a echipat mai multe batalioane cu acest tip de armament, a avertizat, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, potrivit dpa preluată de Agerpres și g4media.ro.

Declarația a fost făcută la Bruxelles, marți, acolo unde miniștrii Apărării din NATO se reunesc, miercuri și joi, pentru a discuta despre mai multe subiecte, deși cel mai important pare să fie cel reprezentat de amenințarea tot mai prezentă a rachetelor ruse.

SUA și NATO susţin că sistemul de rachete de croazieră SSC-8 încalcă Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat de Rusia şi SUA în 1987. Comunitatea euroatlantică susține că noul sistem dezvoltat de Kremlin încalcă marja de acțiune impusă de Tratatul INF, care împiedică dezvoltarea de rachete cu raze cuprinse între 500 și 5.500 de km.

În aceste condiții, pe 1 februarie 2019, Washington-ul a anunțat că se retrage din acord, cu efect efectiv într-un termen de șase luni. 

La rândul ei, Moscova a anunțat că suspendă și ea înțelegerea. Cu toate acestea, Kremlinul a recunoscut dezvoltarea noului sistem de rachete, dar a respins acuzațiile americane, susținând că marja SSC-8 se încadrează în condițiile impuse de Tratatul INF. Ba mai mult, președintele Putin a avertizat că Rusia dezvoltă noi rachete hipersonice „invincibile” care se vor deplasa cu viteze de cinci ori mai mari decât viteza sunetului.

Acestea fiind spuse, Stoltenberg i-a solicitat, marţi, Rusiei să nu irosească „ultima şansă de a adopta calea responsabilă”, deşi a precizat că NATO trebuie să se pregătească pentru o lume fără tratatul INF.

„Nu intenţionăm să desfăşurăm în Europa noi rachete nucleare cu baza la sol”, a explicat Jens Stoltenberg. ”Nu trebuie să replicăm exact ceea ce face Rusia, dar trebuie să fim siguri că avem (n.r. - mijloace de) apărare şi descurajare eficiente”, a adăugat el. 

Tratatul INF a avut o contribuție esențială pentru oprirea cursei înarmării din anii Războiului Rece și, potrivit oficialului NATO, a creionat arhitectura de securitate a Europei, în ultimele trei decenii.

Pe de altă parte, scrie sursa citată, Jens Stoltenberg a acuzat Rusia că încearcă să ”abată atenţia” de la propriile încălcări, Moscova acuzând NATO că nu respectă INF. Sistemul de apărare antirachetă din România şi Polonia este pur defensiv şi este dotat numai cu interceptori neînarmaţi, iar aici nu vor staţiona rachete ofensive, a mai spus Stoltenberg.

Citeşte mai multe despre:   jens stoltenberg,   nato,   tratatul inf
 
 
 
Loading...