Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe EXCLUSIV // Analiștii politici avertizează: “Există un risc mare ca alegerile din Republica Moldova să poată fi influențate de Federația Rusă prin Transnistria”

EXCLUSIV // Analiștii politici avertizează: “Există un risc mare ca alegerile din Republica Moldova să poată fi influențate de Federația Rusă prin Transnistria”

Un articol de: George Forcoș - 14 Aug 2020, 18:00
EXCLUSIV // Analiștii politici avertizează: “Există un risc mare ca alegerile din Republica Moldova să poată fi influențate de Federația Rusă prin Transnistria” Foto: Hepta - Sergey Guneev Externe

EXCLUSIV // Miza geostrategică a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova ar putea forța Federația Rusă să se implice în influențarea procesului electoral de dincolo de Prut prin intermediul mai multor instrumente, cel mai important fiind cel financiar, consideră analistul politic Nicolae Negru.

Acesta a precizat pentru B1.RO că alegerile prezidențiale din acest an din Republica Moldova  va reflecta mai multe pârghii financiare folosite de Moscova pentru a favoriza candidatul socialiștilor, pe Igor Dodon. O astfel de pârghie este creditul în valoare de 200 de milioane de euro, anulat de Curtea Constituțională, dar și alte mijloace financiare pentru răsplătirea electoratului prorus.

“Circa o treime din electoratul din Republica Moldova este nostalgic și dorește refacerea, într-o formă sau alta, a URSS. Ei sunt foarte atenți la preferințele electorale ale Moscovei, votând disciplinat candidații agreați de Putin.

Mai înainte acesta a fost liderul comunist Vladimir Voronin, azi e actualul președinte, liderul socialiștilor, Igor Dodon. Deși se confruntă ea însăși cu probleme financiare, Moscova i-a acordat lui Dodon un împrumut de 200 milioane de euro (a fost anulat de Curtea Consituțională, căci conținea condiții dubioase), pentru campania electorală din această toamnă. Ea folosește diferite pârghii economice, pe care le pune la dispoziția socialiștilor și a lui Dodon, pentru a-și răsplăti electoratul și oamenii de afaceri pro-ruși”, a precizat Nicolae Negru.

Acesta a atras atenția că există un risc mare ca alegerile să poată fi influențate de Federația Rusă prin Transnistria: “finanțând mobilizarea și transportarea la secțiile de votare de pe malul drept al Nistrului, a alegătorilor pentru un anumit candidat. Rusia finanțează Partidul Socialiștilor, aflat la guvernare, și deține o cotă importantă a mijloacelor de informare în masă din Republica Moldova, mai precizează analistul politic.

Cu toate acestea, vulnerabilitatea candidatului socialiștilor, Igor Dodon, nu trebuie ignorată. De la scandalul privind anularea alegerilor pentru primăria municipiului Chișinău, până la filmulețe în care apare că recunoaște că este finanțat de Moscova sau în care ia bani de la oligarhul Plahotniuc, Igor Dodon s-a confruntat cu grave probleme de imagine. Prin urmare, potrivit lui Nicolae Negru: “Rusia va trebui să depună un efort suplimentar pentru a promova o persoană atât de coruptă, compromisă”.

În ceea ce privește strategia candidatei PAS, Maia Sandu, referitoare la raporturile cu Federația Rusă, Nicolae Negru consideră că este greșită abordarea prin care aceasta încearcă să demonstreze că nu este un lider politic anti-rus pentru a câștiga voturi suplimentare:

“Interesul Rusiei ar putea fi determinat de posibila înfrângere a lui Dodon în alegerile prezidențiale, Maia Sandu fiind candidatul cu cele mai multe șanse de câștig. Ea, la rândul său, ar dorit, probabil, să demonstreze că nu este un politician anti-rus, a și declarat acest lucru, sperând, probabil, să-și extindă bazinul electoral. E un calcul greșit, din punctul nostru de vedere, căci alegătorii pro-Rusia votează, de obicei, candidatul care se bucură de atenția lui Putin și a Patriarhului Kirill. Unii alegători proeuropeni, unioniști s-au arătat dezamăgiți de pasul ei și ar putea să nu o voteze”.

UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

Citeşte mai multe despre:   Republica Moldova,   alegeri prezidentiale