Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Experții ONU, îngrijorați cu privire la demolările taberelor de romi din Franța: Guvernul, avertizat să nu aplice tratamente discriminatorii

Experții ONU, îngrijorați cu privire la demolările taberelor de romi din Franța: Guvernul, avertizat să nu aplice tratamente discriminatorii

ONU intervine în procesul de demolare a taberelor de romi din Franța, cerând guvernului să se asigure că acțiunile de acest gen respectă normele europene şi internaţionale ale drepturilor omului cu privire la lipsa de discriminare.

„Evacuările forţate nu sunt un răspuns adecvat, soluţii alternative, conforme cu standardele drepturilor omului trebuie să fie căutate. Măsuri cu caracter obligatoriu de protecţie, inclusiv furnizarea de alternative pentru a locui decent, trebuie să fie adoptate", a declarat într-un comunicat, Raquel Rolnik, raportor special pentru locuinţe.

În august, mai multe evacuări şi deportări au avut loc, mai ales în oraşele Lille (nord), Lyon (centru-est) şi Paris. Experţii Naţiunilor Unite au amintit că acţiuni similare au fost întreprinse în august 2010 şi au stârnit critici generalizate la nivel internaţional şi european.

„Aceste informaţii sunt îngrijorătoare, mai ales că nu este prima dată când romii sunt expulzaţi colectiv din Franţa. Romii sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi minoritatea cea mai marginalizată a Europei. În mod regretabil, aceste acte arată că romii nu se bucură încă de aceeaşi libertate de circulaţie şi de şedere şi continuă să sufere tratamente discriminatorii", comentează Rita Izsak, expert independent pentru minorităţi.

Experţii Naţiunilor Unite în domeniul Drepturilor Omului şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la practica stimulentelor financiare pentru a îi îndemna pe romi să se întoarcă în ţările lor de origine.

 

Citeşte mai multe despre:   ONU,   Franta\,   discriminare