Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Berlinul cere ambasadorului rus în Germania explicaţii cu privire la atacurile cibernetice vizând Bundestagul şi pe Merkel. Statul cere sancțiuni

Berlinul cere ambasadorului rus în Germania explicaţii cu privire la atacurile cibernetice vizând Bundestagul şi pe Merkel. Statul cere sancțiuni

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 28 Mai 2020, 21:52
Berlinul cere ambasadorului rus în Germania explicaţii cu privire la atacurile cibernetice vizând Bundestagul şi pe Merkel. Statul cere sancțiuni Foto: Hepta - DPA Images / Bernd von Jutrczenka Externe

Ministerul de externe al Germaniei a cerut joi ambasadorului rus, Sergey Nechayev, explicaţii cu privire la atacuri cibernetice care au vizat în 2015 Bundestagul (Camera inferioară a Parlamentului, n.r.) şi serviciile cancelarului Angela Merkel.

 

Ministrul, discuții cu ambasadorului rus în Germania despre atacurile cibernetice

 

Ministerul a declarat într-o declarație că acesta a vorbit cu Sergey Nechayev după ce probele sugerează că un spion militar rus a vizat politicieni germani de frunte, inclusiv cancelarul Angela Merkel.

Procurorii germani au emis un mandat de arestare pentru rusul Dmitry Badin pe 5 mai și l-au acuzat că a spionat împotriva camerei inferioare a parlamentului în 2015, în numele serviciului militar de informații militare din Rusia.

Ca urmare a mandatului, "Guvernul german va căuta la Bruxelles să utilizeze regimul UE de sancțiuni cibernetice împotriva celor responsabili pentru atacul asupra Bundestagului german, inclusiv a domnului Badin", a declarat ministerul.

 

Presupusul haker, căutat și de FBI

 

Dmitry Badin este căutat, de asemenea, și de FBI pentru alte atacuri informatice, inclusiv pentru cele care i-au vizat pe democrați în timpul alegerilor prezidențiale din 2016 din SUA, scrie France24.A cumpărat un pepene de la supermarket. A ajuns acasă, l-a despicat şi a trăit un şoc: ce a găsit în interior a speriat-o!

Operațiunea care vizează Bundestag, după cum este cunoscut parlamentul, a implicat un grup cunoscut sub numele de Sofacy sau APT28, care a lovit și membrii NATO.

Se crede că a scos date din contul de e-mail al Merkel, precum și din cele ale parlamentarilor. Potrivit revistei Spiegel, hackerii au reușit să copieze complet două conturi de e-mail ale Angelei Merkel care conțin corespondențe între 2012 și 2015.

 

Uniunea Europeană a adoptat sancțiuni împotriva atacurilor cibernetice

 

Anul trecut, Uniunea Europeană a adoptat un regim de sancțiuni împotriva atacurilor cibernetice pentru a impune „măsuri restrictive țintite pentru descurajarea și reacția la atacurile cibernetice”.

Serviciile de informații din Germania au dezvăluit în mod repetat încercările hackerilor ruși de a spiona parlamentari sau politicieni de vârf.

Merkel a declarat parlamentului în această lună că Rusia a vizat-o în atacuri de hacking, spunând că are dovezi concrete ale tentativelor de spionaj „scârbos” și sporind posibilitatea sancțiunilor.

A doua zi, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat Berlinul că învinuiește Moscova, chiar dacă „nu există fapte în legătură cu Rusia”.

 

Relațiile dintre Rusia și Germania, agravate

 

Rusia a petrecut ani de zile atrăgând furia puterilor occidentale, de la anexarea Crimeei Ucrainei până la amestecarea la alegeri și sprijinirea guvernului lui Bashar al-Assad în Siria.

Merkel a parcurs o linie fină, subliniind importanța dialogului chiar și în timp ce și-a lămurit dezaprobarea față de mișcările rusești pe scena mondială.

Cu toate acestea, relațiile s-au agravat mai târziu, declanșate parțial de uciderea unui fost comandant cecen din parcul Tiergarten din Berlin, ceea ce a dus la expulzarea unor diplomați ruși din Germania.

Procurorii germani au spus că au dovezi că uciderea a fost efectuată în numele agenților statului rus sau cecen.

Declarația ministerului de externe a subliniat că apelul la ambasador "vine și pe fundalul anchetei în curs de desfășurare a cazului de omor din Tiergarten".

Acesta a menționat că Germania „poate lua în continuare măsuri suplimentare” împotriva Rusiei.

Într-un discurs care a avut loc miercuri la Berlin, Merkel a declarat că Germania va trebui „să se confrunte fără îndoială” cu Rusia în timpul viitoarei sale președinții UE, care începe în iulie.

„Vom solicita încălcări fundamentale ale dreptului internațional în cazul în care sunt săvârșite”, inclusiv „atacuri asupra democrațiilor occidentale, inclusiv Germania folosind mijloace hibride”, a spus ea.

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   Geermania,   Rusia,   Angela Merkel