Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Explozia de la Beirut: 25 de persoane au fost reținute în dosarul tragediei din apropierea portului

Explozia de la Beirut: 25 de persoane au fost reținute în dosarul tragediei din apropierea portului

Un articol de: Catinca Giosanu - 01 Sep 2020, 22:38
Explozia de la Beirut: 25 de persoane au fost reținute în dosarul tragediei din apropierea portului Externe

Organele de poliție din Beirut au reținut 25 de suspecţi în dosarul exploziei uriașe din apropierea portului Beirut sunt vizaţi de mandate de arestare, a anunţat marţi o sursă judiciară libaneză, la patru săptămâni de la producerea tragediei, transmite agenția de presă AFP.

Reamintim faptul că în urmă cu câteva zile, autorităţile judiciare emiseseră deja mandate de arestare pe numele a 21 de suspecţi în legătură cu explozia uriașă care a zguduit țara aflată în colaps și care s-a soldat cu cel puţin 188 de morţi, peste 6.500 de răniţi şi a devastat cartiere întregi ale capitalei.

 

 

Patru mandate de arestare emise pe numele unor responsabili ai securităţii

 

 

Conform unor surse judiciare, marţi, 1 septembrie, judecătorul care conduce ancheta, Fadi Sawan, a emis alte patru mandate de arestare pe numele a noi suspecţi după ce aceștia au fost chestionați.

Printre cei patru suspecți se numără şeful serviciilor de informaţii militare în port, un ofiţer al Securităţii statului, precum şi doi membri ai Siguranţei generale, a mai dezvăluit respectiva sursă.

Preşedintele Republicii Michel Aoun refuză o anchetă internaţională, estimând că aceasta ”ar dilua adevărul”. În prezent, o anchetă naţională este în desfăşurare. Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului Educației

 

 

Explozia de la Beirut a provocat pagube de 8 miliarde de dolari

 

 

Explozia din portul Beirut a provocat pagube materiale şi pierderi economice cuprinse între 6,7 şi 8,1 miliarde de dolari. După uriașa tragedie, Libanul are nevoie urgent de 605 până la 760 milioane de dolari pentru a-şi reveni, se arată într-o estimare publicată luni, 31 august, chiar de Banca Mondială.

Conform rezultatelor unei evaluări rapide a pagubelor şi nevoilor realizată în comun de ONU şi Uniunea Europeană între 5 şi 31 august, explozia de la 4 august, în urma căreia s-a ridicat un nor gros de fum în formă de ciupercă, a provocat moartea a 178 de persoane şi a rănit alte 6.000 şi a provocat pagube materiale cuprinse între 3,8 şi 4,6 miliarde de dolari, în timp ce pierderile economice, rezultate ca urmare a diminuării producţiei în diferite sectoare ale economiei, se situează între 2,9 şi 3,5 miliarde de dolari.

Printre cele mai grav afectate sectoare se numără cel al locuinţelor, al transporturilor şi al patrimoniului cultural (precum aşezămintele religioase şi site-urile arheologice, monumentele naţionale, teatrele, arhivele, bibliotecile şi alte monumente), se arată într-un raport publicat înaintea vizitei preşedintelui Franţei, potrivit Băncii Mondiale.

Pe plan macroeconomic, specialiștii avertizează că ”explozia a provocat trei efecte economice majore: pierderi de activitate economică cauzate de distrugerea fizică a capitalului, perturbarea schimburilor comerciale şi pierderea de venituri bugetare”. Din aceste motive, potrivit previziunilor Băncii Mondiale, Produsul Intern Brut al Libanului ar urma să înregistreze o scădere suplimentară cu 0,4 puncte în 2020 şi cu 0,6 puncte anul viitor.

Explozia care a zguduit capitala libaneză a fost pusă de autorităţi pe seama depozitării, de şase ani, fără măsuri de siguranţă, a unei enorme cantităţi de nitrat de amoniu într-un depozit din portul Beirut.

În momentul de față, circumstanţele exploziei nu sunt încă cunoscute.

Citeşte mai multe despre:   explozie Beirut