Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe FAKE NEWS lansat de purtătorul de cuvânt al Ministerul de Externe din Rusia! Universitatea din Craiova neagă existenţa sau intenţia semnării unui memorandum cu partea rusă: "Ne exprimăm STUPEFACȚIA"
Exclusiv online

FAKE NEWS lansat de purtătorul de cuvânt al Ministerul de Externe din Rusia! Universitatea din Craiova neagă existenţa sau intenţia semnării unui memorandum cu partea rusă: "Ne exprimăm STUPEFACȚIA"

Un articol de: Sebastian Pricop, B1.ro - 11 Oct 2018, 16:03
Ambasadorul rus VALERI KUZMIN, la Craiova / Inquam Photos Externe

Agenţia de presă rusă Tass a anunţat miercuri că Ministerul de Externe al Rusiei intenţionează să creeze o comisie de experţi ruso-română pentru diplomaţie publică şi dialog ştiinţific şi cultural. Aceasta ar urma să fie creată în urma unui Memorandum între Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe şi Universitatea din Craiova. Sursa informaţiei era chiar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zaharova, citată de Tass.

Această informaţie a fost însă dezminţită de rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Ionuţ Spînu, într-un răspuns oficial venit la solicitarea B1.ro. Instituţia arată că nu are nici cunoştinţă despre acest subiect şi nu are nici intenţia semnării unui astfel de memorandum.

Redăm mai jos integral răspunsul oficial al Universităţii din Craiova:

"1. Universitatea din Craiova nu are cunostinta de acest subiect, nu a semnat si nu intentioneaza sa semneze niciun Memorandum cu Academia Diplomatica a Ministerului rus de Externe.

2. Universitatea din Craiova nu are nicio colaborare cu Ministerul rus de Externe sau cu alte institutii din Federatia Rusa, cu exceptia celor universitare:

- acord Erasmus+, Actiunea cheie 1- KA107 Mobilitati cu tarile partenere (mobilitati cadre didactice), incheiat cu Ural Federal University, acord care va expira in data de 31 iulie 2019;

- acord de cooperare interinstitutionala cu Kazan State Power Engineering University - semnat in anul 2014, in baza caruia nu s-au inregistrat activitati si care va expira in 23 iulie 2019.

De asemenea, ne exprimam stupefactia cu privire la implicarea numelui Universitatii din Craiova in acest comunicat al Ministerului rus de Externe, cu atat mai mult cu cat asemenea acorduri interinstitutionale pot fi semnate doar de rectorul universitatii, dupa aprobarea lor in Consiliul de Administratie si in Senatul universitar.

Pana in acest moment, Universitatea din Craiova nu a primit nicio solicitare referitoare la semnarea unui Memorandum cu Academia Diplomatica a Ministerului rus de Externe."

Acest răspuns contrazice afirmaţia Mariei Zaharova preluată de Tass în care se dădea ca sigur un astfel de memorandum.

"Programul forumului dedicat acestui jubileu include şi desfăşurarea unui simpozion ştiinţific internaţional cu participarea unor renumiţi oameni de ştiinţă ruşi şi români. Este planificată semnarea Memorandumului de cooperare între Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe şi Universitatea din Craiova. Acesta prevede crearea unei comisii de experţi ruso-române pentru diplomaţie publică şi dialog ştiinţific şi cultural” – a declarat diplomatul rus. „Astfel va fi creată o platformă de dialog între cercurile ştiinţifice din Rusia şi România, în cadrul căreia vor fi discutate inclusiv paginile complicate ale istoriei, precum şi o serie de probleme actuale ale relaţiilor bilaterale moderne", a declarat Maria Zaharova conform Tass.

Acest subiect a fost relatat pe larg în mai multe publicații online din România, inclusiv de agenția Rador, fiind comunicată doar poziția părții ruse, fără un punct de vedere al Universității din Craiova.

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   Universitatea din Craiova,   Maria Zaharova
 
 
 
Loading...