Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe 51 de spitale refuză să facă întreruperi de sarcină / FILIA: Lipsa accesului la educație sexuală și metode contraceptive crește numărul sarcinilor nedorite și al nașterilor în rândul adolescentelor

51 de spitale refuză să facă întreruperi de sarcină / FILIA: Lipsa accesului la educație sexuală și metode contraceptive crește numărul sarcinilor nedorite și al nașterilor în rândul adolescentelor

Un articol de: Redacția B1.ro - 28 Iun 2019, 20:19
51 de spitale refuză să facă întreruperi de sarcină / FILIA: Lipsa accesului la educație sexuală și metode contraceptive crește numărul sarcinilor nedorite și al nașterilor în rândul adolescentelor Externe

Multe spitale din România le refuză femeilor întreruperile de sarcină, arată un raport realizat de Centrul FILIA, în parteneriat cu Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice.

51 de spitale din 29 de județe nu fac deloc întreruperi de sarcină. Asta deși România este unul dintre statele care are o legislație ce permite accesul femeilor la serviciile de întrerupere de sarcină.

”Se fac întreruperi de sarcină oricând în 40 de spitale din 24 de județe, niciunul din București. Nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în timpul sărbătorilor religioase în 36 de spitale din 19 județe. Nu se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere în 51 de spitale din 29 de județe”, se arată în raport.

”Atragem atenția că nu există educație sexuală în școli, deși 76% dintre români consideră că ar trebui să fie predată (Barometru de Gen. România 2019). În plus, această problemă survine pe fondul lipsei unui program național de contracepție și planning familial care să asigure în mod gratuit accesul femeilor la metode contraceptive. Lipsa accesului la educație sexuală și metode contraceptive crește numărul sarcinilor nedorite și a problemelor de ordin medical, cât și al nașterilor în rândul adolescentelor.

Amintim că în România peste 10.000 de femei au murit ca urmare a interzicerii avortului în perioada comunistă, iar îngrădirea accesului femeilor la întrerupere de sarcină la cerere conduce la avorturi făcute în condiții improprii. Organizația Națiunilor Unite a recunoscut că a nega dreptul femeilor la întreruperi de sarcină în condiții sigure, constituie un act de violență împotriva femeilor (CEDAW și CRPD, 2018)”, precizează Centrul FILIA, intr-un comunicat.
 

Citeşte mai multe despre:   filia