Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Financial Times, despre situația din România: Comportamentul Guvernului Ponta, un exemplu negativ pentru Uniunea Europeană

Financial Times, despre situația din România: Comportamentul Guvernului Ponta, un exemplu negativ pentru Uniunea Europeană

Un editorial apărut miercuri în varianta on-line a jurnalului Financial Times prezintă situația din România legată de noua guvernare și suspendarea lui Traian Băsescu, accentuând dimensiunea europeană a acestora.

UE are o nouă formă de contagiune în legătură cu care să își facă griji – nu problemele economice care provin din statele zonei euro, ci practicile antidemocratice din noii săi membri, state fost comuniste. Mai întâi, guvernul Ungariei a rescris Constituția. Acum guvernul României este prins într-o luptă pentru putere care l-a adus pe președinte în fața unui referendum de demitere și constiutția în pericol de a fi călcată în picioare,” relatează FT.

Victor Ponta, premierul român, nu este un instigator de dreapta pe modelul lui Victor Orban din Ungaria. Dar există similitudini îngrijorătoare între metodele folosite de coaliția sa de centru-stânga pentru a își apăra puterea de i s-a cerut să preia guvernarea, după prăbușirea unui guvern de centru-dreapta în aprilie,” se mai scrie în editorial.

„Coaliția domnului Ponta a amenințat să înlocuiască judecători ai Curții Constituționale ai căror decizii nu îi sunt pe plac. A folosit Ordonanțe de Urgență pentru a reduce controlul acelei curți asupra deciziilor parlamentare – inclusiv încercarea de a îl demite pe președinte - și pentru a îl înlocui pe Avocatul Poporului, o importantă instituție democratică, cu un aliat. A încercat să schimbe regulile referendumului în așa fel încât să îl demită pe președinte Traian Băsescu, la putere din 2004,” se mai relatează în acesta.

„Domnul Băsescu este văzut de mare parte din români ca reprezentantul unei elite clientelare. Dar dacă noului guvern nu îi place ce a făcut domnul Băsescu, ar trebui să respecte metodele democratice și legile pentru a schimba ce a făcut. Dacă românii sunt sătui de domnul Băsescu, au șansa să voteze împotriva lui în alegerile programate în 2014,” continuă Financial Times.

„Comportamentul guvernului României prezintă pericole atât pentru țara sa cât și pentru altele. Amenință acordul în valoare de 5 miliarde de euro cu Fondul Monetar Internațional și stabilitatea fiscală dobândită după ce românii au suferit măsurile de austeritate în urma acordului cu FMI din 2009, de 20 de miliarde de euro. Este un exemplu negativ pentru vecinii UE. Și cum multe țări vestice consideră că România și Bulgaria au fost primite prematur în uniune, riscă să complice speranțele altor candidați din Balcani care au nevoie de avantajele și disciplina impuse de statulul de membru,” mai scrie în articolul intitulat „Prada este a învingătorului” („To Victor the Spoils”).

UE a reacționat mai rapid la evenimentele din România decât la cele din Ungaria, semnalând că este dispusă să folosească sancțiunile limitate de care dispune împotriva țărilor care se îndepărtează de calea democratică. Domnul Ponta a promis să respecte Constituția și primatul legii, și să corecteze toate erorile semnalate de Bruxelles. UE ar trebui să îl facă să își respecte promisiunea și să arate clar Budapestei, Bucureștiului și oricărei capitale tentate de metode similare că este un club cu reguli - și că este pregătită să le aplice,” încheie editorialul anonim.