Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Financial Times: O întâlnire la un restaurant din Lugansk confirmă prezenţa militarilor ruşi în Ucraina

Financial Times: O întâlnire la un restaurant din Lugansk confirmă prezenţa militarilor ruşi în Ucraina

Un articol de: - 23 Oct 2014, 19:12
Financial Times: O întâlnire la un restaurant din Lugansk confirmă prezenţa militarilor ruşi în Ucraina Foto: bbc.com Externe

Şase militari ruşi, care luau cina la singurul restaurant rămas deschis la Lugansk, au invitat doi jurnalişti occidentali să se aşeze la masa lor şi le-au povestit că misiunea lor este să "antreneze populaţia locală", în condiţiile în care Rusia susţine că nu a trimis trupe în estul Ucrainei, relatează Financial Times.

Kremlinul insistă că nu există militari ruşi activi în Ucraina, însă întâlnirea de la restaurantul Weeping Willow dovedeşte contrariul, comentează Financial Times. Bărbaţii, îmbrăcaţi cu cea mai recentă uniformă a armatei ruse, au povestit că se află la Lugansk de o lună, ceea ce înseamnă că au sosit după instaurarea armistiţiului semnat de Kiev şi separatişti la 5 septembrie.

Misiunea lor este să "antreneze populaţia locală", a afirmat Maksim, un soldat originar din regiunea rusă Voronej. Întrebat dacă el şi ceilalţi au venit ca voluntari, el a răspuns sarcastic: "Sigur, suntem voluntari. Nu ne-a trimis nimeni aici (...). Ne-au dat ordin: cine vrea să plece voluntar? Şi noi am ridicat mâinile".

Toţi şase erau îmbrăcaţi identic, cu uniforma oficială a armatei ruse, prezentată în decembrie 2012. Nici unul dintre ei nu era înarmat. Soldaţii au precizat că vin la acel restaurant în fiecare zi de când au sosit la Lugansk, în urmă cu o lună. Ei au mai spus că fac antrenamente în fiecare zi, inclusiv în weekend-uri, dar nu au dat detalii despre tipul de activităţi desfăşurate.

Implicarea militarilor ruşi în estul Ucrainei a fost unul dintre cele mai incendiare elemente ale conflictului care s-a soldat până în prezent cu moartea a peste 3.700 de persoane. Moscova insistă că cetăţenii ruşi care luptă de partea separatiştilor sunt "voluntari" şi că soldaţii care au ajuns în mod misterios pe teritoriul ucrainean erau acolo în vacanţă.

Citeşte mai multe despre:   intalnire,   restaurant,   Ucraina