Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Finlanda: 2000 de cetățenii au primit un venit lunar de bază garantat. Efectele proiectului a întrecut așteptările

Finlanda: 2000 de cetățenii au primit un venit lunar de bază garantat. Efectele proiectului a întrecut așteptările

Un articol de: - 10 Mai 2017, 13:55
Finlanda: 2000 de cetățenii au primit un venit lunar de bază garantat. Efectele proiectului a întrecut așteptările Foto: digi24.ro Externe

Finlanda a introdus un proiect pilot prin care oferă cetățenilor un venit lunar de bază, potrivit Adevărul.

Proiectul reprezintă o premieră în Europa și prevede ca 2000 de oameni să primească o sumă de 560 de euro fiecare, în fiecare lună, timp de doi ani.

Cei care primesc banii nu trebuie să raporteze dacă își caută un loc de muncă sau cum își cheltuiesc banii.

Potrivit specialiștilor efectul acestei măsuri a fost unul pozitiv și total neașteptat.

Șeful unității juridice a agenției finlandeze de asigurări sociale, Marjukka Turunen a declarat că pe lângă reducerea birocrație, a costurilor și combaterea sărăciei, schema a avut un efect indirect pozitiv asupra sănătății psihice a oamenilor.

"Era o femeie care a spus: «Mi-era teamă de fiecare dată când telefonul suna că serviciile de şomaj vor să-mi ofere un loc de muncă»”, a precizat Turunen. 

„Acest experiment are într-adevăr un impact indirect, de asemenea, asupra nivelurilor de stres (ale oamenilor, n.r.) şi asupra sănătăţii lor mintale”, a mai adăugat aceasta.

Proiectul pilot prevede ca în cazul în care un participant își găsește un loc de muncă, acesta va continua să primească indemnizația lunară.

Noul proiect face parte din măsurile luate de gurven pentru a combate problema șomajului din Finlanda.Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

În luna aprilie, provincia Ontario din Canada a anunțat că va implementa un sistem similar pentru venitul de bază universal.

Citeşte mai multe despre:   Finlanda,   proiect