Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Finlanda preferă să iasă din zona euro decât să plătească datoriile altor state

Finlanda preferă să iasă din zona euro decât să plătească datoriile altor state

Finlanda preferă să se pregătească pentru ieşirea din zona euro decât să plătească datoriile altor state din uniunea monetară. Declarația a fost făcută de ministrul finlandez de finanţe. Avertismente dure vin şi din partea ministrului suedez de finanţe, care crede că Grecia îşi va declara în cele din urmă falimentul, în ciuda tentativelor Europei de a salva statul aflat în recesiune.

Avertismentul ministrului suedez de finanţe, potrivit căruia Grecia va fi nevoită, în cele din urmă, să iasă din zona euro, vine în contextul în care centrul de planificare şi cercetare economică Kepe a calculat că, în cel de-al treilea trimestru al acestui an, economia elenă se va prăbuşi cu 9,1%, aproape dublu faţă de cât s-a estimat iniţial. Însuşi ministrul adjunct de finanţe al Gre­ciei a avertizat că si­tua­ţia economică a ţării este "critică" şi "foarte dificilă".

La rândul lor, autorităţile finlandeze spun că preferă ca ţara să iasă din zona euro decât să plătească datoriile altor state.

Finlanda s-a angajat să fie stat membru al zonei euro şi considerăm că moneda euro este benefică pentru Finlanda. Totuşi, Finlanda nu se va agăţa de euro cu orice preţ şi suntem pregătiţi pentru toate scenariile, inclusiv abandonarea monedei unice europene", potrivit lui Jutta Urpilainen, ministrul de finanţe finlandez, citat de AFP.

Finlanda şi-a exprimat reticenţa faţă de ideea de a permite Mecanismului European de Stabilitate să achiziţioneze obligaţiuni pe de piaţa secundară în cadrul acordului de săptămâna trecută la summitul de la Bruxelles, unde au fost anunţate măsuri menite să sprijine ţările cu probleme, precum Spania şi Italia.

Anul trecut, autorităţile de la Helsinki au cerut şi au obţinut, în cadrul celui de-al doilea plan de ajutor pentru Grecia, încheierea unui acord bilateral cu Atena care să-i garanteze recuperarea sumelor oferite.

Joi, Finlanda a anunţat că va negocia cu Spania pentru a obţine în acelaşi fel garanţii în schimbul participării sale la planul de salvare a băncilor iberice.


Citeşte mai multe despre:   Finlanda,   Zona Euro,   datorii