Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Finlanda: Rezultate promițătoare pentru câinii antrenați să depisteze coronavirusul

Finlanda: Rezultate promițătoare pentru câinii antrenați să depisteze coronavirusul

Un articol de: Catinca Giosanu - 28 Oct 2020, 22:02
Finlanda: Rezultate promițătoare pentru câinii antrenați să depisteze coronavirusul Sursa Foto: Hotnews.ro Externe

Un experiment canin, care folosește patrupede dresate pentru a detecta persoanele infectate cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2, a oferit primele rezultate promițătoare, au declarat miercuri cercetătorii din spatele proiectului din Finlanda, informează AFP.

 

 

Rezultate promițătoare pentru câinii care adulmecă Covid-ul

 

 

Finlanda a lansat luna trecută un program pilot care implică câini care adulmecă noul Covid-19 pe aeroportul din Helsinki. Acțiunea inedită are loc pe fondul speranței că patrupedele ar putea juca un rol cheie în depistarea virusului.

În testele preliminare, câinii – folosiți anterior pentru a detecta boli precum cancerul sau diabetul – au descoperit COVID-19 cu o acuratețe apropiată de 100%, chiar și cu câteva zile înainte să apară simptomele.

De la lansarea programului și până acum, trei câini, Kössi - un câine de salvare din Spania - ,ET și Miina, au adulmecat în jur de 2.200 de pasageri în aeroportul Helsinki-Vantaa, detectând virusul în 0,6% din călători.

Cu toate că experimentul urmează să continue până în decembrie, echipa spune că primele rezultate sunt similare cu rata de detectare a testelor PCR - efectuate și la călătorii voluntari la sosire.

”Am efectuat 16-17.000 de teste PCR la aeroport și mai puțin de un procent este pozitiv”, a explicat miercuri Timo Aronkytö, viceprimarul orașului Vantaa.

Comparativ cu rezultatele găsite de  patrupezii special antrenați pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2, testele PCR „sunt cam la fel”, a mai spus el.S-a ascuns sub pat ca să-i facă o surpriză iubitului. El a intrat în cameră, iar ea, de pe parchet, a trăit şocul cel mare

 

 

Patrupedele au o acuratețe apropiată de 100%

 

 

Oamenii de știință analizează în prezent modul în care rezultatele celor două metode se potrivesc, inclusiv dacă animalele au detectat cazuri pozitive la pasagerii a căror infecție a fost confirmată printr-un test PCR, și speră să își publice concluziile până la sfârșitul anului.

Experimentele efectuate în primul val au arătat că anumite rase de câini pot depista infecția cu virusul Covid-19 cu o precizie de aproape 100%.

”Sunt foarte buni. Am ajuns la sensitivitate de aproape 100%”, a afirmat Anna Hielm-Bjorkman, profesor-adjunct la Universitatea Helsinki, specializată în studii clinice pe animale de companie, făcând referire la capacitatea câinilor de a detecta cazurile de infectare cu noul virus ucigaș.

Din partea călătorilor, nu a fost remarcată nicio reticență, potrivit managerului de proiect Soile Turunen.

În jur de 100 de pasageri pe zi se aliniază pentru a face acest test gratuit, care implică ștergerea pielii cu o bucată de material textil care este plasată în fața botului câinelui. În cazul în care eșantionul este negativ, animalul nu se va opri asupra acestuia.

În prezent, un al patrulea câine, Valo, un ciobanesc german, se antrenează pentru a suplimenta numărul câinilor de pe aeroportul Vantaa din capitala finlandeză Helsinki.

Specialiștii de la Universitatea din Helsinki, care se află în spatele experimentului, speră că cercetările lor vor determina guvernul să finanțeze metoda și să o aplice în locuri turistice și alte adunări publice.

În Dubai, oficialii din domeniul sănătății au început din această vară să folosească câinii pentru a analiza probele de sudoare de la călătorii aerieni selectați aleatoriu, cu o precizie de peste 90%, conform rezultatelor inițiale.

Citeşte mai multe despre:   Finlanda,   caini dresati,   coronavirus