Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Focar de COVID-19 la un abator din Olanda: Cei mai mulți angajați provin din România și Polonia

Focar de COVID-19 la un abator din Olanda: Cei mai mulți angajați provin din România și Polonia

Un articol de: George Lupu - 26 Mai 2020, 12:58
Focar de COVID-19 la un abator din Olanda: Cei mai mulți angajați provin din România și Polonia Foto: Pixabay Externe

Olanda se confruntă cu un val de infectări de COVID-19 apărute la lucrătorii din abtoare, unde lucrează numeroși români. În total, 147 din 657 de lucrători de la un abator din Groenlo au fost testați pozitiv pentru coronavirus. Fabrica, deținută de gigantul Vion, a fost închisă miercuri, după ce inițial 45 de lucrători au fost testați pozitiv.

Acetsa este al doilea caz care a afectat industria cărnii din Olanda. La începutul acestei luni, zeci de lucrători în mare parte români de la o uzină de procesare a cărnii Vion din Scherpenzeel au fost plasați în carantină pe o ambarcațiune după ce s-au îmbolnăvit.

Aproximativ 30 de lucrători la abatorul Groenlo nu au fost încă testați, fie pentru că nu au apărut la locul de testare, fie pentru că nu au fost contactați.A GĂSIT UN CARD ÎNTR-UN BANCOMAT DIN RÂMNICU SĂRAT ȘI A ÎNCEPUT SĂ CUMPERE CU EL. A REGRETAT AMARNIC, DUPĂ CÂTEVA ORE. CE A PĂȚIT, E FĂRĂ PRECEDENT

Oficialii de sănătate au acordat acum companiei Vion un interval de 48 de ore pentru a găsi lucrătorii dispăruți  astfel încât să fie fi testați împreună cu contactele acestora. În plus, companiei și agențiilor de care furnizează forță de muncă li sa spus să organizeze cazare în condiții umane, care să permită carantinarea corespunzătoare. Potrivit sindicatului FNV, 75% dintre lucrători provin din Polonia și România, scrie dutchnews.nl.

Șeful consiliului local de sănătate, Ton Heerts, a descris numărul de infecții drept „foarte îngrijorător” și a avertizat că și alte abatoare din regiune, de asemenea, se pot aștepta la controale la fața locului.

Aproximativ 80% dintre lucrătorii la abatoarele olandeze sunt clasificați ca „migranți ai muncii” angajați prin intermediul agențiilor și care deseori împart spații de cazare înghesuite, inclusiv dormitoare.

Aceste focare au loc în condițiile în care și la facilităţi de producţie din Germania ale grupului Vion s-au descoperit focare de coronavirus. Compania are abatoare în Germania şi în Olanda, având în total 12.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 5,1 miliarde de euro.

 

Muncitori români depistați pozitiv cu COVID-19 în Olanda

 

Amintim faptul că un grup de 28 de cetățeni români care lucrau  la o companie de prelucrare a cărnii în provincia olandeză Gelderland și care au fost testați pozitiv cu COVID-19 au fost mutați pe o ambarcațiune acostată lângă o clădire industrială din Arnhem.

Grupul locuia într-un complex de trei case din Velp și toți lucrau pentru aceeași agenție, potrivit emisiunii locale Omroep Gelderland. Transferul către navă a avut loc folosind două autocare duminică dimineață, a declarat primarul din Arnhem, Ahmed Marcouch, care prezidează comitetul regional de siguranță publică.

 

Focare de COVID-19 la abatoarele din Germania

 

Mai multe focare de COVID-19 au izbucnit în mai multe abatoare din Germania, în care sunt angajați migranți din țările est europene, printre care și români.

La abatorul Dissen din Saxonia Inferioară, cel puțin 47 de români sunt infectați cu noul coronavirus, după cum transmite Ministerul Român de Externe. De asemenea, la sfârșitul lui aprilie, în jur de 200 de cetățeni români care lucrează la un abator din Germania, landul Badden-Wurttemberg, au fost infectați cu noul coronavirus.

Totodată, MAE a anunțat că un cetățean român, care lucra într-un abator din Birkenfield, Germaniaa murit, deși fusese testat negativ pentru infecție cu coronavirus de două ori.

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   Olanda,   Germania,   COVID-19