Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Forțele azere au preluat controlul în districtul Kalbajar din regiunea Nagorno-Karabah, după 27 de ani

Forțele azere au preluat controlul în districtul Kalbajar din regiunea Nagorno-Karabah, după 27 de ani

Un articol de: Andrei Ștefan - 25 Noi 2020, 07:38
Forțele azere au preluat controlul în districtul Kalbajar din regiunea Nagorno-Karabah, după 27 de ani foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Voskresenskiy Externe

După 27 de ani, Azerbaidjanul a anunțat că armata sa a ocupat Kalbajar, cel de-al doilea din cele trei districte ce urmează a fi înapoiate de Armenia, scrie aa.com.tr.

Kalbajar, cunoscut și ca Karvachar de către armeni, a fost cedat Azerbaidjanului ca parte din acordul de pace care a pus capăt unui război de șase săptămâni.

 

Forțele azere au preluat controlul în districtul Kalbajar

 

Amintim, relațiile dintre fostele republici sovietice Azerbaidjan și Armenia au fost tensionate încă din 1991, când armata armeană a ocupat Nagorno-Karabakh, cunoscut și sub numele de Karabakh superior, un teritoriu recunoscut ca parte a Azerbaidjanului și șapte regiuni adiacente.

Predarea districtului a fost amânată cu zece zile, pentru ca mii de etnici civili armeni să poată părăsi zona.

În noile ciocniri, armata armeană a lansat atacuri asupra civililor și forțelor azere și a încălcat acordurile umanitare de încetare a focului. În timpul conflictelor recente, Azerbaidjanul a eliberat de ocupația armeană mai multe orașe și aproape 300 de așezări și sate.

Aproximativ cinci mii de soldați și civili au murit în ultima perioadă în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan pentru regiunea Nagorno-Karabah, iar aproxiamtiv 2.500 de armeni sunt în continuare dați dispăruți.

De aproape 40 de ani, conflictul dintre Azerbaijan şi Armenia este alimentat continuu.

 Tunelul secret de sub Palatul lui Gigi Becali. E incredibil unde duce. Era folosit şi de Carol al II-lea

Azerbaidjan a convenit să extindă calendarul de retragere a forțelor armene din districtul Kalbacar

 

La jumătatea lunii, Azerbaidjan a convenit să prelungească până la 25 noiembrie termenul limită pentru retragerea forțelor armene din districtul Kalbacar al regiunii Nagorno-Karabah, transmite Euronews.

Anumite porțiuni de teritoriu din Nagorno-Karabah deja au fost predate Azerbaidjanului și, prin urmare, mai mulți armeni au experimentat ceea ce au trăit azerii în urmă cu 30 de ani. În schimb, armenii din alte zone ale regiunii – inclusiv din Stepanakert, principalul oraș din Nagorno-Karabah – sunt nevoiți să trăiască de acum într-o adevărată incertitudine.

Corespondentul Euronews Anelise Borgens a călătorit în orașul Stepanakert, cunoscut drept Khakendi de către azeri. Orașnul nu a fost predat Azerbaidjanului, dar o mare parte din cei 55.000 de cetățeni ai săi au fugit pe măsură ce frontul din Nagorno-Karabah se apropia de ei și casele lor. Cu toate acestea, câțiva au decis să rămână.

În urmă cu o săptămână, guvernul armean a explicat că nu a avut altă opțiune decât să semneze acordul de încetare a focului ce a fost intermediat de Moscova, invocând îngrijorări legate de capacitatea sa de păstra controlul asupra vreunui teritoriu în cazul în care luptele ar fi continuat. După semnarea înțelegerii, la Erevan, capitala armeană, au avut loc proteste masive.

Noul acord prevede, totodată, și desfășurarea a 2.000 de trupe ruse de menținere a păcii în regiune. Kremlinul a precizat că președintele rus Vladimir Putin a cerut Azerbaidjanului și să protejeze sanctuarele creștine din zonele cu populație majoritar musulmană.

Citeşte mai multe despre:   Azerbaidjan,   Armenia,   Nagorno Karabah,   kalbacar