Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Fostul ambasador american la București, Mark Gitenstein, posibil nou reprezentant SUA la UE

Fostul ambasador american la București, Mark Gitenstein, posibil nou reprezentant SUA la UE

Un articol de: George Lupu - 25 Feb 2021, 10:04
Fostul ambasador american la București, Mark Gitenstein, posibil nou reprezentant SUA la UE sursa foto: Facebook/ Ambasada SUA Externe

Fostul ambasador american la București din perioada 2009-2012, Mark Gitenstein, se află pe lista scurtă în vedere nominalizării de către Casa Albă pentru a funcția de ambasador al Statelor Unite la Uniunea Europeană, transmite CNN.

Posibila numire a lui Gitenstein are loc în contextul în care refacerea relațiilor cu UE se află în topul preocupărilor noului președinte, după "răcirea" acestora din timpul regimului Trump.

În prezent, postul de reprezentant al Statelor Unite la Uniunea Europeană, cu rang de ambasador extraordinar și plenipotențiar, este exercitat din mai 2020 de către Ronald Gidwitz, care este și ambasadorul SUA în Belgia.

Mark Gitenstein a fost ambasador SUA la București între 2009 și 2012, în primul mandat al administrației democrate Obama-Biden, după ce a făcut parte și din echipa de tranziție a câștigătorului alegerilor din 2008.

Ulterior, între 2016 și 2019, a fost președinte al Fundației Biden, un ONG educațional înființat de colaboratori apropiați ai actualului președinte ales al SUA cu scopul "de a explora modalitățile în care fiecare persoană – indiferent de venituri, rasă, gen, vârstă sau orientare sexuală – are dreptul să se aștepte să fie tratată cu respect și să primească o șansă corectă la împlinirea visului american".

Fostul ambasador SUA la București a fost șeful echipei de consilieri a membrilor din Partidul Democrat ai puternicei Comisii Juridice din Senatul SUA în perioada 1981-1989, în care Biden, în calitate de senator, a fost membru senior între 1981 și 1987 și președinte în 1987-1995.

Citeşte mai multe despre:   Mark Gitenstein,   SUA,   UE