Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Fostul președinte cubanez Fidel Castro a împlinit 90 de ani (VIDEO)

Fostul președinte cubanez Fidel Castro a împlinit 90 de ani (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 13 Aug 2016, 21:24
Fostul președinte cubanez Fidel Castro a împlinit 90 de ani (VIDEO) Externe

Fidel Castro, ''El Lider Maximo" al Cubei, care a condus ţara aproape o jumătate de secol, împlineşte sâmbătă 90 de ani. Sub conducerea sa, între 1959 şi 2006, Castro a înfruntat zece preşedinţi americani. A condus un regim comunist în imediata vecinătate a Statelor Unite şi a supravieţuit la peste 600 de tentative de asasinat.

Cubanezii sărbătoresc în ritmuri de salsa aniversarea de 90 de ani a lui Fidel Castro.

În Havana, mii de cubanezi au dansat de la primele ore ale dimineții pe ritmuri de salsa pentru a sărbători aniversarea de 90 de ani a liderului revoluționar, retras din viața publică și politică, Fidel Castro. Acesta a înfruntat zece președinți americani în cei 48 de ani pe care i-a petrecut la putere, însă în ultimul deceniu, viața cubanezilor s-a schimbat radical sub conducerea fratelui sau, iar Statele Unite nu mai reprezintă eternul inamic, relateaza News.ro, citând Reuters.

La miezul nopții, cubanezii au început să fredoneze "La mulți ani" în onoarea renumitului lider revoluționar. Primele petreceri au avut loc în piața Anti-imperialistă, situată în apropierea proaspetei ambasade a Statelor Unite, în vreme ce focurile de artificii au luminat cerul de deasupra Havanei.

Fostul lider cubanez Fidel Castro a împlinit 90 de ani

Care alegorice colorate și încărcate cu dansatori de salsa au invadat promenada Malecon, întrucat carnavalul anual a fost combinat anul acesta cu un concert dedicat aniversarii lui Fidel Castro.

Fidel Castro s-a născut pe data de 13 august 1926, în oraşul Biran din estul Cubei. Fiu al unui imigrant spaniol, devenit fermier de succes, şi al servitoarei acestuia, Fidel a văzut de mic cu ochii săi ce înseamnă sărăcia. Anii au trecut, iar Fidel Castro a ajuns să studieze dreptul la Havana şi s-a implicat în politică.

După absolvirea facultăţii, Castro a pus bazele unei firme de avocatură, însă adevărata sa pasiune era politica. În anul 1952 a candidat pentru un loc în Congres. O lovitură de stat pusă la cale de generalul Fulgencio Batista a dus la anularea alegerilor.Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?

Dictatura instaurată i-a zădărnicit ambiţiile şi l-a transformat în revoluţionar. În anul care a urmat, Castro şi un grup de militanţi apropiaţi lui au atacat barăcile militare din Santiago de Cuba, dar armata a avut câştig de cauză.

Arestat, Castro a fost condamnat la 15 ani de închisoare. În urma unei amnistii generale, a fost eliberat doi ani mai târziu.

Imediat după aceea, Fidel a plecat, împreună cu fratele lui Raul, în Mexic. Au format un grup rebel, care să instige la revoluţie în Cuba. În exil l-a cunoscut pe argentinianul Ernesto „Che" Guevara, care avea să-i devină camarad de arme, şi a învăţat tactici de gherilă.

În 1956, la bordul iahtului „Granma", Castro s-a întors în Cuba. Alături de el se aflau 81 de bărbaţi, toţi revoluţionari. La început au suferit pierderi, dar, în timp, au câştigat teren. Spre sfârşitul anului 1958 au trecut la adevărata ofensivă. În ajunul Anului Nou, Batista a fugit, iar la primele ore ale zilei de 1 ianuarie 1959, Castro a anunţat triumful revoluţiei sale.

A condus ţara cu o mână de fier şi a fost acuzat nu o dată că a încălcat drepturile omului în perioada pe care a numit-o ''reconstruirea Cubei''. A confiscat nu numai proprietăţile companiilor străine, ci şi ale propriei sale familii.

Reformele promovate de Castro au dus la tensionarea relaţiilor cu Statele Unite, care au impus un embargo comercial şi care chiar au sprijinit o invazie a unor cubanezi aflaţi în exil, invazie care a avut loc în 1961 în Golful Porcilor, dar care s-a soldat cu un eşec. Castro a mers mai departe şi a devenit un aliat al Uniunii Sovietice, iar în 1962, desfăşurarea de rachete sovietice în Cuba a adus lumea în pragul unui război nuclear.

Pe data de 31 iulie 2006, din motive de sănătate, Fidel Castro i-a predat atribuţiile de preşedinte fratelui său mai mic, Raul, fostul număr doi al regimului şi care a deţinut postul de ministru al Apărării de la Revoluţia din 1959 până în 2006. Ieşirea sa din scenă a devenit permanentă doi ani mai târziu, în anul 2008, când Raul Castro a fost numit oficial lider al ţării.

 

Citeşte mai multe despre:   Cuba,   Fidel Castro